Vi vågar vägra säga hen – vill inte förknippas med höns

"Vägra säga hen, i Sverige säger vi hon och han". Ja, så kan vi läsa ibland på sociala medier.

Dissar användandet av "hen". Fin fågel, men inget insändarskribenterna vill bli förknippade med i textsammanhang.

Dissar användandet av "hen". Fin fågel, men inget insändarskribenterna vill bli förknippade med i textsammanhang.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2021-04-21 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 "Hen" är ett kvinnligt pronomen taget från engelskan, som på svenska betyder höna. Enligt Wikipedia är ordet "hen" ett svenskt könsneutralt personligt pronomen, som används på samma sätt som hon och han. Ordet kan användas då könstillhörigheten är okänd, oväsentlig eller ska otydliggöras. 

"Hen" kan även användas av personer som inte vill kallas han eller hon – ett pronomen för ett tredje kön. Här håller vi inte med. Vi har två kön, man och kvinna. I Sverige får alla personer ett juridiskt kön vid födseln, baserat på ens biologiska kön vilket är flicka och pojke. 

Att använda ordet "hen" när man beskriver en händelse, där en person är inblandad i något, känns helt främmande. Exempel där "hen" används kan vara: "hen körde mot rödljus och fick höga böter". Varför går det inte att skriva "personen körde mot rödljus och fick höga böter" eller allra helst som det var förr, "kvinnan/mannen körde mot rödljus och hon/han fick höga böter". 

Det verkar som dessa två ord, "hon" och "han", som vi alltid sagt, är tabu på något sätt. Vi har två kön. Det är man och kvinna, något annat har vi inte. Visst har jag läst att det finns personer som inte vet vilket kön de vill tillhöra och som man inte känner sig bekväm med, men då kan man istället skriva personen.  En höna kan som i exemplet ovan varken köra bil eller bryta mot trafikreglerna. Vi kommer iallafall vara mycket restriktiva med att använda ordet "hen", då det för oss och många andra har en helt annan betydelse. 

Höns är väldigt fina fåglar, men ingenting som vi vill bli förknippade med i ett textinnehåll.

Läs mer om