Vi vänder klimatångest i Småland till handling i EU

Insändare2024-04-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimathotet hänger tungt över oss. Oro och ångest gnager i mångas magar i Småland. Men vi får inte ge vika för rädslan! Klimatalliansen har en konkret plan för att omvandla klimatångest till handling. Och vi kommer att kunna bygga allianser med många i EU-parlamentet eftersom vi inte är förblindade av gamla ideologiska höger-vänster-skygglappar.

För länge har vi blundat för köttindustrins förödande effekter. 82 procent av EU:s jordbruksstöd går till animalier, trots att de orsakar 84 procent av utsläppen från matproduktionen. En ohållbar situation! Vi säger stopp! Låt oss halvera EU:s jordbruksbudget genom att avveckla köttsubventionerna!

Med dessa resurser kan vi skapa ett bättre liv för alla EU-medborgare. Vi kan ta bort momsen på sjukvård, tandvård, tåg och kollektivtrafik, växtbaserad mat, kultur och reparationer. Klimatomställningen får inte ske på bekostnad av de mest utsatta.

Men det räcker inte! Vi kräver en ambitiös och realistisk riktning för hållbar livsmedelsproduktion i linje med Parisavtalet. Detta kan vi uppnå genom att införa en klimatskatt på kött och mjölkprodukter på EU-nivå och återställa våtmarker och skydda naturskog som hotas av köttindustrins enorma efterfråga på jordbruksmark för foderodling och bete.

Klimatalliansen är det enda partiet med en verklig plan för att förverkliga framtidens växtbaserade EU! Vi vänder klimatångest till handling.