Vi vill se byggkostnader för de olika alternativen

Att bygga ny skola är en kostsam investering för en liten kommun som Kinda och beräknade kostnader för alternativen Hackelområdet och nuvarande område måste redovisas, skriver signaturen Undrande Rimforsabor.

Nuvarande Hackelskolan ska rivas och ersättas med en ny skola.

Nuvarande Hackelskolan ska rivas och ersättas med en ny skola.

Foto: Arkiv/Max Elofsson

Insändare2021-01-14 07:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eftersom vi som Rimforsabor inte har möjlighet att ställa frågor till politiker och tjänstemän i Kinda Kommun och samtala om förslaget att bygga ny skola på Hackelområdet i Rimforsa, på grund av att samrådstiden (30 november–15 januari) är förlagd under pandemin och jul- och nyårshelgerna, önskar vi få några svar från er på det här sättet.

Detaljplaneförslaget för Hackelområdet grundar sig på ”Utredningsunderlag Lokalisering av ny grundskola i Rimforsa.” Där står följande slutsats:                  

”Sammantaget bedöms en ny grundskola på Hackel 9:5 som det alternativ som är mest lämpligt ur både ett ekonomiskt och socialt samhällsbyggnadsperspektiv.”

Ekonomin finns inte med bland utredningens bedömningskriterier och vad som innefattas i socialt samhällsbyggnadsperspektiv framgår inte. Utredningens ambition att ta fram mest lämpliga område för en ny skola kan ifrågasättas när man flera gånger hänvisar till att Åsundavallen är tänkt för bostäder. Varför finns inte alternativet att bygga på nuvarande skolområde och del av Åsundavallen med som ett tänkbart förslag till placering?

Utredningen är en intern produkt, som är gjord av samhällsbyggnadsförvaltningen på uppdrag av samhällsbyggnadsnämnden. Är den här utredningen verkligen en förutsättningslös, objektiv utredning för ett så viktigt beslut som var ny skola ska ligga?

Att bygga ny skola är en mycket kostsam investering för en liten kommun som Kinda och beräknade kostnader för alternativen Hackelområdet och nuvarande område måste redovisas. Varken i utredningen eller detaljplaneförslaget finns några kostnader med.

Vilka är de beräknade kostnaderna för att bygga på Hackelområdet respektive nuvarande område och del av Åsundavallen? Alla beräknade kostnader som ingår ska redovisas, på ett tydligt och granskningsbart sätt, innan beslut om antagande av detaljplan kan tas.