Vimmerby kommun – en attraktiv arbetsgivare

"Vi måste utifrån en heltidsanställning kunna möjliggöra en lägre tjänstgöringsgrad, exempelvis ett år i taget, för dem som så önskar. Det andra kommuner har klarat av måste vi kunna göra i Vimmerby", skriver Ola Gustafsson (KD).

"Vimmerby kommun behöver vara en lyhörd och flexibel arbetsgivare. Det är inte rimligt att anställda ska gå till andra arbetsgivare för att de inte kan eller vill arbeta heltid", menar debattören.

"Vimmerby kommun behöver vara en lyhörd och flexibel arbetsgivare. Det är inte rimligt att anställda ska gå till andra arbetsgivare för att de inte kan eller vill arbeta heltid", menar debattören.

Foto: Johannes Widergren

Insändare2022-09-05 18:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Heltidsresan inom Vimmerby kommun har inneburit möjligheten att gå från ofrivillig deltid till heltid. Förändringen är mest påtaglig inom omsorgsyrken där det funnits många deltidsanställningar.

Möjligheten att uppgradera till heltid innebär en ekonomisk förstärkning och en trygghet för den enskilde medarbetaren. Medarbetare som arbetar deltid har fått välja mellan att fortsätta så eller gå upp till heltid. Nya tjänster erbjuds enbart som heltid.

Men livet består av mer än bara arbete. Somliga kan eller vill inte arbeta heltid. I den goda viljan att öka tjänstgöringsgraderna har de medarbetare som själva önskar en lägre tjänstgöringsgrad glömts bort. Den med deltidstjänst kan inte byta tjänst inom kommunen utan att samtidigt gå upp till heltid.

För mig är principen “Heltid en rättighet – deltid en möjlighet” viktig. Heltidstjänsten ska vara basen, men den som så önskar ska kunna gå ner i tjänst. Vimmerby kommun behöver vara en lyhörd och flexibel arbetsgivare. Det är inte rimligt att anställda ska gå till andra arbetsgivare för att de inte kan eller vill arbeta heltid. Man ska kunna bidra med sin kompetens utifrån sin förmåga. Vi måste utifrån en heltidsanställning kunna möjliggöra en lägre tjänstgöringsgrad, exempelvis ett år i taget, för dem som så önskar. Det andra kommuner har klarat av måste vi kunna göra i Vimmerby.