Tillgängliga skyddsrum – för vem?

Att ta med ett djur in i ett skyddsrum kan betyda döden för en person med svår allergi, förklarar skribenten.

Att ta med ett djur in i ett skyddsrum kan betyda döden för en person med svår allergi, förklarar skribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2022-03-20 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till de två föregående insändarna om rätten att ta med husdjur i skyddsrum, "Vore hemskt att inte få ta med katterna i skyddsrummet" och "Både människor och djur har rätt att få bli skyddade".

Jag har förståelse för att ett husdjur betyder allt för sin ägare, och att de skattar det lika högt som en människa. Nu är det tyvärr så att det finns människor med allergi som helt enkelt inte klarar att vistas i samma rum som en katt eller hund. Där ett sådant möte faktiskt kan leda till döden för den som får en svår allergireaktion. Ett munskydd fyller ingen som helst funktion för en allergiker. Om det varit så enkelt att bara använda ett munskydd hade många av oss allergiker redan använt det konstant! Jag har själv astma så jag vet vad det innebär att kämpa för att få luft.

Överhuvudtaget, har man tänkt på tillgängligheten för de med funktionsnedsättningar, när det gäller att kunna ta sig in i ett skyddsrum? Och var ska landsbygdsbefolkningen ta vägen? Det finns flera samhällen, med skolor och äldre-serviceboende som saknar skyddsrum.