Vems ärenden går länsstyrelsen i lodjursfrågan?

Det finns idag cirka 50 lodjur i Kalmar län. Hur kan länsstyrelsen ta beslut om att tillåta dödande av tolv lodjur? Vems ärenden går länsstyrelsen?

Skribenterna frågar sig om lodjur verkligen är ett så stort problem så att fler måste dödas.

Skribenterna frågar sig om lodjur verkligen är ett så stort problem så att fler måste dödas.

Foto: Heiko Junge/TT

Debatt2021-12-18 18:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som undrar detta är 60+ och har inte någonsin sett en skymt av eller spår av ett lodjur trots att vi är mycket ute i naturen. Har hört en person berätta att hon såg siluetten av ett lodjur på håll på en höjd, vid sidan av väg 35 när hon åkte mellan Västervik och Linköping. Detta hände för kanske 40 år sedan. Om stammen minskas till 38 djur minimeras möjligheten för oss länsbor att någonsin få se detta ståtliga kattdjur.

Om tamdjur skadas av lodjur får ju djurägaren ersättning, så vad är problemet? Enligt de uppgifter vi har är det trots allt få tamdjursägare som drabbas.  

Kronobergs län pausar licensjakten, varför bestämmer länsstyrelsen i Kalmar län att öka den från åtta till tolv lodjur? Helt ologiskt. Vilka argument finns för att döda en femtedel av lodjursbeståndet i Kalmar län? Hur kan det vara logiskt att döda så stor del av detta fina fridlysta djur?