FÖR DET ÄNDAMÅLET har skapats ett så kallat innovationsråd som nu haft sitt första möte på Harpsund. De som skall komma med tankar och idéer kring hur förutsättningarna skall bli bättre för de som skapar morgondagens produkter, tjänster och företag är en minst sagt blandad samling representanter från näringsliv och offentlig verksamhet.
Två tunga representanter för storföretag kunde tyvärr inte delta vid det första mötet även om de förklarat sig villiga och intresserade. De deltog via videolänk. Hans Vestberg, vd för Ericsson och Karl-Henrik Sundström, vd för Stora Enso hade viktigare saker för sig. Resten ställde upp bestående av två professorer och en universitetsrektor samt fyra säkert synnerligen kompetenta personer på olika sätt verksamma med främjande av småföretagande.
VAD VI I Småföretagarnas Riksförbund saknar i gänget är någon eller några med "skit under naglarna". Entreprenörer som gjort den besvärliga resan med att starta och driva ett företag och verkligen vet vilka besvärligheter och krångel man kan råka ut för under resans gång. Hur svårt det kan vara att finansiera en ny verksamhet, hur krångligt det kan vara att förena privatliv med rapporteringskrav från myndigheter och hur lätt det är att gå in i väggen och ge upp efter ett tag. Vilka kunskaper och erfarenheter finns i den ovan beskrivna personlistan?
FÖR ATT FÅ FLER svenskar att starta eget menar vi att det måste vara lätt att starta ett företag men också enkelt, kul tryggt och lönsamt att driva det. Så är det sannerligen inte. Svårt med finansiering i starten (svårt att låna pengar utan att riskera sin egen ekonomi), höga egen- och arbetsgivaravgifter som dessutom innehåller en särskild löneavgift (ca 10 % på total lönekostnad) som inte ger några förmåner alls, ett totalt kaotiskt regelkrångel som tidigare regering lovade att minska men inte lyckades med alls utan slutligen lovade att det skall bli bättre till 2020. Det sociala skyddsnätet är dessutom totalt obefintligt för en egenföretagare. Hur kul och tryggt är det sammantaget?
INNAN DET aktuella innovationsrådet kommer med förslag om hur förutsättningarna skall bli bättre i framtiden att starta och driva företag borde de studera hur det egentligen är i dag. Vad som direkt bör göras för att underlätta för de som redan kämpar i backen men trots detta vill utveckla sina företag, växa, anställa fler medarbetare och minska den svenska arbetslösheten ned till de nivåer som nuvarande regering har utlovat. Den insikten och kunskapen finns troligen ännu inte hos de fem ministrarna eller fackrepresentanten och det är därför det torde vara nyttigt med en tid i skolbänken.
Deltagarna från storföretagen liksom professorer och rektorer lär inte stå tillräckligt nära verkligheten för småföretagarna för att kunna ge goda råd. Låt oss hoppas att de återstående fyra ledamöterna i rådet vet vad som behöver göras och göras nu. Småföretagarnas Riksförbund hjälper gärna till med synpunkter i ämnet.
För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
Lennart Erlandsson
Förbundssekreterare Småföretagarna
5 ministrar och en fackpamp i skolbänken
Stefan Löfven och 4 andra ministrar plus en höjdare från IF Metall vill veta hur man skapar förutsättningar för fler framgångsrika företagare som efterfrågar arbetskraft.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.