Det räcker med att börja med bokstaven A, för där kan vi läsa att man anser abort vara en mänsklig rättighet.
Det vill säga samma uppfattning som Gudrun Schyman i partiet Feministiskt Initiativ. Tidigare har partiledaren Nils Lundgren i Junilistan deklarerat att kandidater kan vara såväl anhängare som motståndare till abort. Det hade jag tagit fasta på. Nu står bara partiprogrammet med en klar uppfattning kvar.
På Junimötet deklarerade jag min uppfattning att jag inte kan stödja ett sådant parti. Styrelsen fick även Junimötet med sig att helt koncentrera sig på parlamentsvalet i juni 2009, dvs. att endast ägna sig åt EU-frågor.
Jag tillhörde minoriteten som kraftigt vände mig mot detta. Då jag intervjuades av aktuellt och rapport sade jag också sanningen att Junilistan var ett elitistiskt parti styrt av Stockholms ekonomer.
Mitt rättframma uttalande och den osedvanligt stora publicitet jag fick skakade om partiet i grunden.
Vid utvärderingen efter valet ville 99 procent fortsätta med lanstings -och kommunalpolitik. Styrelsen körde dock över denna opinion liksom en minoritet i styrelsen. Enligt min mening är det för sent att efter valet 2009 besluta om vi skall ställa upp i riksdagsvalet 2010. Vi behöver längre tid på oss.
Om vi nu enbart skall ägna oss åt EU-frågor, så undrar jag varför parlamentsledamoten Hélène Goudin ställer upp i Norrbottens TV för att samtala om HBT-frågor?
I och för sig är detta viktiga frågor. Livets okränkbarhet och familjen som grund i samhället är ännu viktigare än hur vi ställer oss till EU, euro eller ett EU-fördrag. Nils Lundgren vill ha ett svenskt undantag att vi skall slippa euron liksom Storbritannien och Danmark har fått.
Det finns en mycket stor skillnad, då dessa länder fått undantagen innan besluten genomfördes. Nya länder måste acceptera allt som tidigare beslutats, annars får de inte bli medlemmar. Det borde Nils Lundgren känna till.
Christian Oscarson
Fram till nu aktiv i Junilistan
Aktiv i junilistan - än så länge
Så har då Junilistan beslutat att tillsvidare lägga alla inrikespolitiska frågor åt sidan. Och tar man del av programmet är det kanske förståeligt.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.