Akut läge för sjuksköterskorna

Så är vi då där då det händer som vi verksamma inom vården har väntat på. Sjuksköterskebristen har tvingat fram en neddragning av 8 vårdplatser på en av medicinavdelningarna på Västerviks sjukhus. Denna neddragning uppges vara tillfällig men frågan är om det kommer att bli lättare framöver att få tag på sjuksköterskor?

Från läsekretsen2015-01-20 08:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är redan inne i en negativ spiral som endast ser ut att gå åt fel håll. Vakanta tjänster gör att en redan dålig arbetsmiljö för sjuksköterskorna blir allt sämre, vilket leder till sjukskrivningar och sjuksköterskor som väljer att avsluta sin anställning, vilket i sin tur leder till ännu fler vakanta tjänster och... ja ni förstår.

Hyrpersonal kan användas som konstgjord andning men är en dyr lösning som endast tillfälligt löser problemen och många gånger medför extra stress hos fast personal eftersom hyrpersonalen inte känner till rutiner och avdelningar.

Trots den pressade situationen inom vården sägs det ibland att det inte har blivit fler misstag eller avvikelser men problemet är att många gånger hinner man inte ens skriva avvikelserapporter. För få sjuksköterskor gör att patientsäkerheten hotas bland annat genom stressad personal som gör misstag och inte hinner övervaka patienter samt dåliga inskolningar på arbetsplatsen av ny personal. Det finns ett flertal studier som visar på sambandet mellan att ju fler patienter en sjuksköterska ansvarar för, desto större är risken att patienter dör.

Hur löses då bemanningsproblemet? Det finns sjuksköterskor, bekymret är att de hellre väljer andra arbetsgivare än landstinget. De väljer arbetsgivare som premierar deras kunskap, som erbjuder goda anställnings- och arbetsvillkor och de väljer arbetsplatser där de känner sig uppskattade.

En tredjedel av alla sjuksköterskor som utexamineras i Sverige söker till exempel norsk sjuksköterskelegitimation och så har det varit under lång tid. Andra väljer att lämna sjuksköterskeyrket eftersom de helt enkelt inte orkar med den dåliga arbetsmiljön och urusla löneutvecklingen. Med andra ord är det ingen lösning på problemet att utbilda fler sjuksköterskor, man måste hålla kvar de som redan finns.

Den rödgröna majoriteten i Kalmar läns lansting har misslyckats med att locka nya sjuksköterskor och behålla gamla, min undran är nu vad ni har för plan för framtiden? Vad har ni för lösningar på den dåliga arbetsmiljön?

När inser ni att sjuksköterskor idag vill ha en lön som motsvarar utbildningsnivå och ansvar? Hur kommer ni arbeta för att verkligen bli en attraktiv arbetsgivare i praktiken? Det är akut nu, förändringar borde ha gjorts redan igår.

Christel Alvarsson,
leg. sjuksköterska och fullmäktingeledamot för Centerpartiet i landstinget i Kalmar län

Läs mer om