Som förslaget nu är utformat innebär det mycket stora risker för de mindre företagen. Och de verkliga förlorarna på regeringens modell är arbetssökande med en sjukdomshistoria.
Regeringen framför förslaget om ny sjuklön helt utan omsorg om de sjukskrivna. Precis som tidigare framförs förslag för att rädda utgiftstaken och därmed slippa erkänna att man tappat greppet om statsfinanserna. Priset för detta misslyckande får nu de som har den svagaste ställningen på arbetsmarkanden betala. Den minskar friheten och ökar otryggheten för många. Att förslaget leder det till en ytterligare osäkerhet för småföretagarna och till att arbetssökande delas upp i A- och B-lag efter deras fysiska förutsättningar struntar regeringen i.
Förslaget om betalningsansvar efter sjuklöneperioden måste avvisas och omedelbart förpassas till papperskorgen. Att regeringen misslyckats ge försäkringskassorna tillräckliga resurser för arbete med rehabilitering nonchaleras även denna gång från arbetsmarknadsdepartementet. Det är värt att notera att regeringens förslag också har prövats i Gerhard Larssons utredning 2002. Där fastslogs att det slår hårt mot handikappade, äldre och inte minst mot kvinnor.
Det viktigt att inte glömma bort äldre på arbetsmarkanden. Välfärden hotas av att allt färre orkar vara kvar på arbetsmarkanden tills de fyller 65 men hotas i ännu högre grad om stora grupper stängs ute från arbetsmarkanden. Nya och trygga jobb skapas inte av att företagen tvingas till kostnader som är omöjliga att förutse.
Sven-Åke Svensson (kd), Vissefjärda
Äldre och handikappade betalar nya sjuklönen
Regeringens förslag om att arbetsgivarna ska betala 15 procent av sjukersättningen även efter sjuklöneperioden är inget klokt beslut. Går förslaget igenom innebär det att regeringen vältrar över kostnader på företagen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.