Äldrefrågorna tar plats på Harpsund

Det saknas politisk handlingskraft och initiativ när det gäller frågor som rör oss äldre. Det visar en undersökning som PRO nyligen presenterat. I takt med att vi blir fler äldre finns en rad frågor som måste lösas både på nationell och på kommunal nivå. Politiker måste ta politiskt ansvar och redovisa hur arbetet med äldre och äldres livssituation ska hanteras - idag och i framtiden.

Från läsekretsen2013-08-27 07:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna samlas alliansregeringen på Harpsund för den traditionsenliga kräftskivan. Men vistelsen på Harpsund inbegriper också diskussioner om hur pengar ska fördelas mellan olika samhällsområden under nästa år. Det har stor betydelse för kommunernas ekonomi.

Vi representanter för PRO Kalmar län har under de senaste åren upplevt ett allt svagare politiskt intresse för frågor som rör oss äldre. Det är märkligt tyst om de utmaningar - och möjligheter - en åldrande befolkning för med sig. PRO har därför tagit temperaturen på äldrefrågor inom politiken och har nyligen presenterat en rapport som visar att äldrefrågorna är på undantag i svensk politik.

Vår undersökning visar att frågor som rör oss äldre kommer långt efter frågor om skolan och jobben mätt i hur mycket dessa uppmärksammas i riksdagen genom motioner, interpellationer och skriftliga frågor. Även på tidningarnas debattsidor ligger frågor som rör äldre långt efter frågor om skola och jobb.

Beror det på att äldre är kraftigt underrepresenterade i Sveriges riksdag? Av de 349 ledamöterna som valdes in i riksdagen 2010 var det bara åtta personer som var 65 år eller äldre. Det motsvarar mindre än tre procent av samtliga riksdagsledamöter. Vi äldre utgör cirka 25 procent av väljarna.

Eller beror det på att äldre som grupp är mindre politiskt rörliga än andra väljargrupper? Vi är helt enkelt säkra väljare för respektive parti.

Oavsett vilket så saknas politisk handlingskraft och initiativ när det gäller frågor som rör oss äldre.

Att antalet äldre ökar innebär självklart en rad möjligheter, men också svåra utmaningar. Redan idag ser vi problem som behöver lösas här i vårt län - och fler kommer att dyka upp. Hur får vi en äldreomsorg värd namnet? Hur skapar vi bra boende för äldre? Hur överbryggar vi det digitala utanförskapet som många av oss upplever? Hur möter vi den växande grupp äldre med inkomster under fattigdomsgränsen?

Vi tycker det är viktigt att man debatterar jobb och skola, men eftersom gruppen äldre växer starkt, är det oroande att man inte diskuterar den frågan mer i riksdagen och i partierna.

Vi vill se frågor om äldres livsvillkor högre upp på den politiska dagordningen och hoppas därför att regeringen under sina diskussioner på Harpsund avsätter en stund för att resonera kring detta.

Vi äldre är en resurs att räkna med. Vi besitter både klokskap och erfarenhet. Vi ska vara med och forma framtiden tillsammans med andra i samhället oavsett om det handlar om skola, arbete, det framtida pensionssystemet eller ett bra boende för äldre.

Bengt Kronblad,
distriktsordförande
Erna Heelge,
vice ordförande
Anders Persson,
ombudsman

Läs mer om