Alla gläds inte åt längre ledigheter

Årets ledigheter vid jul och nyår är extra långa vilket nog de flesta är glada för. Men tyvärr gläds inte alla åt de långa ledigheterna. De dolda våldsbrotten som ofta inträffar i hemmen, utom synhåll för andra, ökar i samband med längre ledigheter och drabbar många. Polisen behöver din hjälp så att fler av dessa brott kan upptäckas.

Från läsekretsen2012-12-20 07:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NÅGRA AV DE vanligaste brotten är också de mest osynliga. Årligen drabbas 10 000-tals människor, kanske så många som 100 000, för olika kränkningar, hot och våld av en närstående person. Men det är tyvärr långt ifrån alla drabbade som gör en polisanmälan.
Att polisanmäla den här typen av brott kan kännas svårt för dig som är utsatt, men också för dig som är släkting, god vän eller granne till en person som är drabbad. Du som finns i omgivningen kan stötta den drabbade som vill göra en polisanmälan. Du kan anmäla själv eller kontakta oss anonymt berätta om dina misstankar. Du kan hjälpa den brottsutsatta genom att spara bevis, exempelvis bilder på skador, göra anteckningar om dina iakttagelser med mera.
Misstänker du att någon är i fara ska du alltid ringa till polisen. Vi prioriterar brott i nära relation högt och har möjlighet att hjälpa samt sätta in olika skyddsåtgärder direkt. Polisen rekommenderar ingen att själv försöka avstyra övergreppen.

BARN ÄR EN grupp som drabbas hårt av det dolda våldet. Barn som själva blir misshandlade eller ser en förälder bli slagen far mycket illa. Fler av oss vuxna måste våga fråga barn om hur de har det hemma. Polisen och andra myndigheter som får kännedom om att barn far illa anmäler detta direkt till sociala myndigheter.
Det dolda våldet - relationsvåldet - är mycket vanligare än många tror. Det förekommer i alla former av relationer, i alla samhällsgrupper, över hela landet. I Sverige mördas varje år cirka 17 kvinnor av sin partner eller före detta partner. Antalet människor som varje år utsätts för våld av en närstående beräknas motsvara befolkningen i en medelstor svensk stad, exempelvis Kalmar.
Under 2012 fram till början av december har 513 ärenden angående brott i nära relation registrerats hos Polisen i Kalmar län. Trots den höga siffran vet vi inom Polisen att mörkertalet är stort, många som är drabbade av det dolda våldet gör ingen polisanmälan. Polisen vill att antalet anmälningar om brott i nära relation skall öka och mörkertalet minska.

FÖR ATT KUNNA nå fler utsatta för det dolda våldet behöver vi hjälpas åt. Tillsammans kan vi minska osynligheten och öka medvetenheten om att man ska kontakta polisen. Alla insatser, stora som små, är viktiga i samhällets gemensamma arbete för att alla i vårt samhälle ska kunna få fira den långa ledigheten vid jul och nyår utan hot, kränkningar och våld.

Henrik Malmquist,
Länspolismästare
Polismyndigheten i Kalmar län

Läs mer om