Beslutet grundar sig på ett mångårigt önskemål ifrån såväl patienter som oss förtroendevalda.
Som jag ser det är kommunaliseringen en framgång för patienterna som i och med förändringen får en huvudman istället för två, vilket innebär förbättrad kontinuitet, smidigare vårdkedjor och ökad tydlighet i ansvarfördelningen. För den enskilde blir det förhoppningsvis färre personer som blir inblandade i de sociala och i de omvårdande insatserna.
Enligt den information som jag har fått efter nyåret har växlingen hitintills fungerat över förväntan. Även i flera av länets tidningar har det rapporterats positivt om förändringen.
För landstinget innebär växlingen att resurser motsvarande 107 miljoner kronor överförs till kommunsektorn samt en personalövergång av distriktssköterskor. Beslutet innebär också, vilket ditt brev handlar om, att primärvårdens filialmottagningar inom distriktssköterskeverksamheten blir färre.
Att så blir följden är logisk eftersom kommunaliseringen har bestått i en ekonomisk överföring för både lokaler och personal. Denna konsekvens har varit känd för oss ansvariga landstingspolitiker hela tiden. Exempelvis slogs det fast att landstinget kommer att bedriva mottagningsverksamhet på ett färre antal orter i länet i den öppet presenterade avsiktsförklaringen som undertecknades i bred politisk enighet i slutet av september.
Från årsskiftet har landstinget i praktiken således inga sköterskor eller resurser att bemanna någon filialmottagning alls med. Primärvårdsförvaltningen har dock ansett att det ska finnas kvar 11 av 35 mottagningar. Förenklat kan man säga att primärvårdsförvaltningen har låtit mottagningarna vara kvar på de orter där man har förhållandevis många besök per år och där det inte redan finns en vårdcentral/hälsocentral på orten.
Jag har respekt för att medborgare reagerar över nedläggningarna. Förändringar skapar nästan alltid oro, särskilt kanske förändringar som berör vården. Samtidigt är det viktigt att du och jag som ansvariga landstingspolitiker inte överdriver effekterna eller bidrar till att skapa onödig oro. De flesta av mottagningarna som läggs ned hade ytterst få besök, om än några överhuvudtaget. Viktigt är också att veta vilken service som kommer att erbjudas istället.
Den sittande politiska majoriteten i landstinget värnar primärvården och vill fortsätta utveckla den nära vården för befolkningen. Det gör vi bland annat genom att öka läkarmedverkan i hemmen för sjuka äldre. Vi fortsätter också arbetet med att bli ännu bättre på att uppfylla vårdgarantin. Som du är medveten om är Landstinget i Kalmar län faktiskt bäst i Sverige på tillgänglighet enligt Öppna jämförelser.
Vi får inte heller glömma att distriktssköterskornas mottagningsverksamhet kommer att fortsätta att bedrivas som tidigare på de 27 platser i länet där det finns vårdcentraler/hälsocentraler. I debatten har det ibland framstått som att alla distriktssköterskor i landstinget har förts över till kommunerna, vilket naturligtvis är fel.
När det gäller primärvårdens besparingar på 3 miljoner kronor som landstingsfullmäktige har ålagt primärvårdsförvaltningen ska de sparas in genom minskade lokalkostnader i och med minskningen av filialmottagningarna. Det är därför inte tal om några nedskärningar på länets vårdcentraler/hälsocentraler.
Anders Henriksson (s)
Anders svarar Anders om distriktssköterskorna
Svar på Öppet brev från Anders Andersson (kd).Som du är väl bekant med kommunaliserades ansvaret för hemsjukvården från och med årsskiftet. Beslutet om detta fattades i politisk enighet vid landstingsstyrelsens sammanträde i november 2007 med efterföljande beslut i landstingsfullmäktige samt i länets samtliga tolv kommuners fullmäktigen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.