Angående Fiskhandlarens avtal på Vimmerby torg

Av tidningens artiklar i ämnet finns det anledning att lämna en redogörelse för historieförloppet rörande fiskhandlarens avtal.
Vi tillsatte en tjänstemannagrupp för att ta fram torgdesignen och bestämmelserna.
Allt har fungerat väl i gruppen; husen byggdes, anbuden gavs ut på serveringar etc. Avtalsskrivningen lades utanför gruppen.
När avtalen skrevs så började man med att skriva avtalet med restaurangen.
Därefter, anledningen har vi inte fått klarhet i, kopierades detta avtal och skickades till alla som hade verksamhet på torget.

Från läsekretsen2012-07-05 07:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Avtalen skrevs och lämnades in på mitt och kommunchefens bord i en bunt. Vi skrev på dem, i tillit att alla avtal var rätt.
Men det visade sig i efterhand att alla avtal var likadana.
Detta upptäckte näringslivsenheten. I gruppen som arbetat med torget har vi hela tiden varit klara över att alla har individuella avtal.
Men ett misstag hade skett, den mänskliga faktorn hade spelat in.

Nya avtal togs fram. Näringslivschefen togs sig an ärendet och kunde byta ut felaktiga avtal mot de riktiga, individuellt unika.
Men när han kom till fiskhandlaren fick han nobben. Han ville inte byta ut sitt avtal, som egentligen var restaurangens avtal längre ned på torget.
Han såg att här hade han 200 kvm serveringsyta i sitt avtal, även om det nu till den ytan inte fanns staket eller annat utanför hans bod.
Fiskhandlaren visste ju också att han inte lämnat in anbud på en torgservering, utan på en skaldjurs- och fiskhandel. Nu hade han ett avtal på en servering, visserligen visste han att det var fel, men såg en möjlighet att med ett felaktigt avtal, ett avtal han inte lämnat anbud på, starta igång grillning, glassförsäljning och annat.

I fiskhandlarens bolagsordning står det försäljning av fisk -och skaldjur. Det var detta han skulle sälja på vårt salutorg. Något anbud på restaurang har han inte lämnat in. Inte heller på glassförsäljning och det finns ingen anledning för kommunen att tro att en firma som har fisk- och skaldjursförsäljning i sin bolagsordning ska börja sälja grillat och glass.
Men när han fick se avtalet så utnyttjar han det och vägrar byta ut det mot det rätta, trots att han lämnat in anbud på annat än restaurang.
Till kommunens näringslivschef har han angett att han vill ha över en miljon i pengar för att bryta avtalet.
Som jag ser det utnyttjar han en situation. Han har kommit över en värdehandling helt plötsligt - han vill inte rätta till det utan ser en chans att tjäna en arbetsfri slant på ett avtal han vet att han inte skulle ha.

Från kommunens sida har vi kontaktat advokat och nu får resonemang föras mellan juridiska representanter.
Jag kan bara beklaga att jag skrivit på avtal som lagts framför mig och förutsatt att texten följt det vi diskuterat och lagt fram i vår tjänstemannagrupp. Men ska jag läsa alla avtal ordagrant i framtiden, får vi anställa två kommunalråd eller politiska sekreterare.
Att sedan fiskhandlaren utnyttjar situationen och inte säljer fisk utan grillar, säljer glass, kaffe, dricka och pizza och annat, hade vi inte kunnat förutse. Övriga på torget bytte självmant ut sina avtal när de såg att de fått fel.
Fiskhandlaren vill ha över en miljon kronor för att byta ut sitt. Det kan vi inte acceptera.

Micael Glennfalk, M,
kommunalråd i Vimmerby

Läs mer om