Angelägna frågor om vindkraften

Det har skrivits en hel del om vindkraftsutbyggnaden. Men har vi fått svaren? Det är vämjeligt att se hur girigheten bland vindkraftsprofitörerna till vilket pris som helst i sin iver att få del av subventionerna kör över alla drabbade människor. Det är inte värdigt en demokrati.

Från läsekretsen2013-04-10 06:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politikerna säger sig jaga varje möjlighet att minska utsläpp av CO2.
Vindkraftelen innebär att 3 gånger mera CO2 produceras per kwh jämfört med vattenel och kärnkraftsel i en livscykeljämförelse. Hur tänker man här?

Vilken annan verksamhet som helst som innebär risker att sprida dödsbringande maskindelar kanske mer än en radie av 500 m skulle naturligtvis aldrig få myndigheternas tillstånd att starta utan regorösa avspärrningar av riskområdet. Vindkraften är untantaget, trots att det är så sannolikt att det nästan är sant att det skall hända, ty det har redan hänt, flera gånger, inte i Harrisburg men i Sverige. Hur tänker man här?

Det "swischande" ljudets verkningar, rödljus och blixtar från vindkraften kan bli outhärdligt för närboende men var finns Naturvårdsverkets långtidsstudie över hur människor påverkas, och speciellt av det lågfrekventa ljudet från vind-kraften. Lågfrekvent ljud utvärderades som krigsmetod i världskriget. Problemet man fann då var att allvarlig verkan kom först efter 2 år. I krig är det alltför långsamt. Men i fredstid, har vindkraften dispens eller hur tänker man då?

Vindkraftens kostnader ca 15 miljarder extra per år och utnyttjandegrad på 6 % under köldperiod samt produktionskostnader som ligger över 0.75 kr/kwh innan skatter, moms mm tillkommer. Vattenel produceras för 10 öre kwh och kärnkraft för 20 öre kwh. Hur tänker man här?
Boverket har endast sett marginell minskning av priserna vid försäljning av fastigheter i närhet av vindkraft. Har man pratat med husägare som överhuvudtaget inte kan sälja pga störande vindkraft? Hus och mark blir konfiskerade. Man är tillbaka i ett boende i livegenskap. Hur tänker man här?

Läste just att sällsynta rovfåglar synts i Hycklingeskogarna. Passa på att njuta av dessa nu, ty det är bevisat att vindkraften är en effektiv fågeljägare. Inte ens fladdermössen klarar sig. Vill vi omvandla vårt naturlandskap till ett industriområde utan fågelliv?
Gruvdrift av uran är mer än förbjudet men det går bra att använda neodym i vindkraftsverk trots att det innebär samma miljöproblem, fast i Kina förstås.

Turism och inflyttning från t.ex. Stockholm och våra grannländer är en av landsbygdens främsta affärsideer, och enligt många kommuners förhoppningar, ett villkor för landsbygdens överlevnad. Med pågående vindkraftsutbyggnad minskar dock oddsen drastiskt. Vem vill flytta från ett tätbefolkat bostads-område i t.ex. Stockholm eller Tyskland till ett industriområde någonstans söderut i Sverige? Vad betyder allemansrätten i ett industriområde? Hur tänker man här?

Har man satt undan pengar och skrivit in i vindkraftsavtalen hur återställande av industrimarken till naturlandskap skall gå till och vem som ansvarar för detta eller är det något som även vi motståndare solidariskt skall betala?
Statliga Vattenfall har satsat upp mot 300 miljarder i miljövidrig fossilkraft utomlands under både röd och blå regering samtidigt som man i stora delegationer reser jorden runt för att diskutera CO2-problemet. Lösningen finns närmare än man kan tro. Satsa på välbeprövad vattenel och ny effektiv kärnkraft hemma i Sverige.

Nej, den obekväma sanningen är att den fanatiska vindkraftsutbyggnaden drivs av okunskap, inkompetens och teknikfientlighet och utan ett uns av ekonomisk analys, främst framdrivet av centerpartistiska s.k. miljöpolitiker som spärrat kärnkraften men tillåter att man lappar och lagar på gamla kärnkraftverk, ja, t.o.m ökar deras produktionskapacitet. Många minns väl när centerledaren Johansson kostymklädd vadade i Öresundsvattnet och varnade för det katastrofscenario som skulle hända om man byggde Öresundsbron. Vad hände? Stoppa den katastrofala utbyggnaden av vindkraften i Sverige. Sälj av den svenska miljövidriga fossilkraften utomlands och satsa på inhemsk välbeprövad och billig vattenkraft samt på ny effektivare kärnkraft t.ex. med torium.

Lars Carlsson

Läs mer om