Ännu ingen härdsmälta

Hade vi tur nu igen? Som vi tidigare sagt är det inte en fråga om det händer en olycka utan när? En olycka i ett kärnkraftverk får stora konsekvenser inte bara platslokalt utan över en stor regional och internationell yta beroende dagens vindförhållanden. Så var det tex med Tjernobyl?
Stäng alla kärnkraftverken, det finns och kommer en helt ny generation av en energisystem som är förnyelsebara och som kan produceras lokalt utan att vara tärande resurs och miljöpåverkare.

Från läsekretsen2006-08-07 05:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr blundar kärnkraftsanhängare som Sverker Thoren och andra i alliansen för det faktum att vår uranimport utarmar och förgiftar stora arealer utomland, företrädesvis i svaga regioner, där ursprungsbefolkningar drabbas hårt.
Generellt ökar bakgrundsstrålningen och arbetsmiljöförhållandena är usla. Efter centerpartiets pinsamma omsvängning i kärnkraftsfrågan är nu bara Miljöpartiet och Vänstern tydliga antikärnkraftspartier, och detta för att vi anser oss ha ett seriöst ansvar att inte dumpa sopor från dagens energi överkonsumtion på kommande generationer?
Det finns redan ett förskräckligt faktum, som sopas under mattan: Avfallet går inte att förvara i evig tid. Det kommer förr eller senare upp till ytan. Vem har den moralen, att efterlämna detta faktum till kommande generationer?
Vi talar om över 100 000 år för det högaktiva avfallet att klinga av. Varje dag och år som kärnkraften kvarstår växer berget av radioaktivt avfall?
Kärnkraftägarna, Statens Kärnkraftinspektion och Statens Strålningsinstitut har lovat oss att det finns extra el-system så kärnkraftverken kan absolut inte bli strömlösa. Kärnkraftverken skulle köras med både hängslen och bälte. Detta trodde de. Nu vet de att de haft fel i 30 år. Sverige hade tur.
Om en temperaturhöjning skett okontrollerat hade en härdsmälta varit möjlig. Det var endast de rådande omständigheterna just då i tisdags, som gjorde att härdsmältan inte blev ett faktum, 23 minuter tog det för personalen att tvinga igång backupp elen manuellt.
Olyckan i Forsmark är världens allvarligaste kärnkraftolycka, näst efter Tjernobyl och Harrisburg , därför att den kunde ha lett till en härdsmälta.
Kärnkraftägarna säger att det inte skulle löna sig med kärnkraft om de vore tvingade att bygga dem säkrare.
De svenskar som tror att man kan förvara kärnavfallet säkert i 100 000 år har inte tillräcklig kunskap. Svenska myndigheter och politiker vet alla att vi kan få en svensk härdsmälta redan i morgon. Många förtränger sin kunskap. Andra hoppas på turen att slippa en härdsmälta.

Akko Karlsson
Britta Kahanpää
Miljöpartiet de Gröna

Läs mer om