Så här beskriver en arbetslös 37-årig kvinna sin situation: "Jag känner mig väldigt ensam i vardagen. och har inte så många vänner. Men skulle jag få ett jobb skulle det lösa sig. Att vara utan arbete innebär också att man får dålig ekonomi och det medför att man blir utanför samhället, vilket gör att man mår dåligt".
I en ny enkätundersökning från Handisam med svar från 289 statliga myndigheter uppgav endast drygt fyra av tio att de gjort generella åtgärder för att öka möjligheten för personer med funktionsnedsättning att få en anställning. Det handlar exempelvis om förbättringar i arbetsmiljön och den fysiska miljön, till exempel att anpassa lokalerna så att de går att använda för den som använder rullstol.
Samma undersökning visar att trots att nästan nio av tio myndigheter nyanställde ifjol var det bara drygt 16 procent som anställde någon med en funktionsnedsättning som har behov av anpassning från arbetsgivaren.
Arbetsförmedlingen har fått regeringsuppdraget att skapa fler arbetstillfällen inom den statliga sektorn för personer med funktionsnedsättning genom att erbjuda praktikantplatser. Programmet, som trädde i kraft i början av året, innebär att alla myndigheter ska teckna en överenskommelse om att inventera, kartlägga och anmäla platser till Arbetsförmedlingen. Men den senaste statistiken från november visar att endast 41 myndigheter av 247 tillfrågade skrivit under en överenskommelse.
Detta bådar inte gott inför framtiden. För att klara av framtidens utmaningar måste alla människors kompetens tas tillvara. Sverige åldras. En större del av befolkningen ska försörjas av en allt mindre del. Därför är det viktigt att staten visar vägen och föregår med gott exempel och anställer personer med funktionsnedsättning.
Vi har också världens ögon på oss. Sverige har antagit FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, där rätten till arbete och sysselsättning lyfts fram. Alla stater som har antagit konventionen är juridiskt bundna av innehållet och ska regelbundet både lämna en rapport till FN och bli förhörda om läget. Sverige ska förhöras i april nästa år.
Övervakningskommittén för konventionen har bestämt sig för 46 frågor inom en rad områden, bland annat ska Sverige förklara varför personer med funktionsnedsättning har svårt att få ett arbete och hur man tänker vända på utvecklingen. I detta vilar ett stort ansvar på det offentliga Sveriges axlar.
Carl Älfvåg,
generaldirektör Handisam
Anställer ej personer med funktionsnedsättning
En av de viktigaste förutsättningarna för att kunna vara delaktig i samhället är att ha ett arbete eller en meningsfull sysselsättning. Men av dem med nedsatt arbetsförmåga har inte ens hälften ett arbete, att jämföra med två tredjedelar när det gäller resten av befolkningen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.