Ansvarsfull läkarförsörjning

Att klara den fortsatta läkarförsörjningen för landstinget i Kalmar län är en stor utmaning. Vår ambition är att på sikt klara oss utan hyrläkare, inte bara för att det blir dyrare utan i första hand för att fast anställda medarbetare inom alla yrkeskategorier är bra för patienterna, bra för medarbetarna och ger förutsättningar att nå vårt mål Sveriges säkraste Hälso- och sjukvård 2014.

Från läsekretsen2012-02-02 07:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt landsting kommer inte att kunna rekrytera färdiga specialister från andra delar av landet utan den viktigaste rekryteringsbasen är de vi utbildar själva. Därför är kvalitén på våra utbildningsplatser för AT-läkare och ST-läkare helt avgörande för att få sökande till platserna och för att man ska stanna kvar efter genomförd utbildning.

Vi har en väl fungerande studierektorsorganisation och kommer successivt att utöka platserna för AT-läkare men inte snabbare än att vi också kan garantera en fortsatt hög kvalité.
Vi har genomfört en extra satsning på psyk-AT vilket innebär att alla som avslutat sin 21 månader långa AT-utbildning får möjligheten till tre månaders extra tjänstgöring inom psykiatrin, innan specialisering ska väljas. Idag har fem av dessa sökt ST-tjänst inom psykiatrin varav en på barnpsykiatrin.

Dessutom har åtta stycken av de som är klara med sin At-utbildning i vår sökt och fått beviljat psyk-AT. Detta är en stor framgång inom ett av de områden där läkarbristen är som störst. Men vi får inte glömma det tar minst fem år att bli färdig specialist och vi kan inte acceptera sämre tillgänglighet för patienter i stort behov av vård, så under en övergångsperiod kommer vi att behöva använda oss av hyrläkare.

Den rödgröna majoriteten i landstinget har beslutat att fördjupa samarbetet med Linnéuniversitet för att trygga den framtida läkarförsörjningen. Målet är att tillskapa någon form av regional läkarutbildning. Att vara ett av Sveriges bästa landsting, att ha de nöjdaste patienterna, de kortaste köerna, en ekonomi i balans och nöjda, friska medarbetare är också något vi måste bli ännu bättre på att berätta.
För visst är det så att det känns bra att arbeta i ett landsting som finns bland topp tre i de flesta mätningar i öppna jämförelser, än i ett landsting som befinner sig långt ner. Vi är övertygade om att också det har betydelse när någon söker nytt jobb eller AT-utbildning.

Yvonne Hagberg (S) ordf personaldelegationen
Ragnar Olsson (V) ledamot
Akko Karlsson (MP) ledamot

Läs mer om