Bakgrunden är att många elever inte äter skollunch. Inte sällan hänvisar eleverna till att de inte tycker om den maträtt som erbjuds. Som följd får de ofta huvudvärk och koncentrationssvårigheter och sämre inlärningsförmåga. För att stilla hunger och sötsug frestas många att istället äta godis eller skräpmat, med dåligt näringsinnehåll.
Fullmäktige beslutade 2007 att bifalla motionen genom att ge teknik- och servicenämnden i uppdrag att beakta intentionerna i motionen vid framtagandet av direktiv till utredningen om måltidsservice.
Trots fullmäktiges tydliga signal har vi kristdemokrater gång på gång fått stöta på för att beslutet skulle genomföras, både i media, i förhandlingar mellan nämndspresidier och i interna överläggningar.
När vi skrev motionen i september 2003 anade vi inte att det skulle ta nio år innan vi skulle se den förverkligad. Men det kan löna sig att vara uthållig och inte ge upp. Nu är vi äntligen framme vid målet.
Med glädje kan vi konstatera att när Vimmerbys elever kom till skolan den här veckan, så fanns det två maträtter att välja på! Nu är det vår innerliga förhoppning att skolmaten framdeles ska hålla sådan kvalitet att fler barn och ungdomar äter sig mätta i skolrestaurangerna.
Gudrun Brunegård, ordförande
Kristdemokraterna i Vimmerby
Äntligen alternativa maträtter i skolan
Ända sedan 2003 har kristdemokraterna i Vimmerby drivit frågan om alternativa maträtter i skolorna. Vi lyfte behovet av att ha ett kostsystem som kan erbjuda mer än en ordinarie maträtt i tillräcklig mängd och till god kvalitet. Frågan är viktig för skolungdomar och brukar alltid komma upp när ungdomar möter förtroendevalda.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.