Genom att anpassa några regler kommer trycket på Sverige att minska, vilket möjliggör fortsatt uthålligt generösa regler i EU-tät.
De som istället vill göra reglerna än mer generösa riskerar att Sverige går in i väggen och klarar mottagning, integration och få i arbete allt sämre, risken är stor att folkopinionen vänder och att Sverige blir mycket restriktivt.
Jag hoppas att jag har fel, men skulle detta inträffa vilar ansvaret stort på alla som idag i bästa välmening aldrig vill anpassa till övriga EU, bara ligga än längre före.
En överväldigande del av Sveriges politiker och media predikar idag budskapet om än mer generösa regelverk. Om vi helt bortser från Sverigedemokraterna har de få röster, t ex min, som förespråkar krafttag för bättre mottagning och integration, men som också anser att regler på några punkter behöver närmas sig övriga EU-länders, svårare att få utrymme. Dock tränger verkligheten på, och debatten börjar äntligen öppna sig, vilket jag anser vara helt nödvändigt.
Jag har startat ett upprop för en öppen och sansad migrationspolitik och jag skrev med andra på DN Debatt i förra veckan att isoleringsstrategin mot Sverigedemokraterna är närmast contraproduktiv och att det "martyrskap" de försöker odla bör hejdas genom att samtal bör kunna föras som brukligt är i politiska sakfrågor. Detta innebär inte att förhandla eller göra upp.
Sverige bör också ta emot fler kvotflyktingar och regelverken för t ex anhöriginvandring bör ses över.
Min övertygelse är att den låga takhöjden i svensk migrationsdebatt gagnar Sverigedemokraterna, jag är kritisk till Stefan Löfvens beslut om nyval och jag befarar att SD tjänar mest på det.
Jag står för en fortsatt uthålligt generös migrationspolitik men anser att verkligheten är sådan att några regelförändringar behövs för att trygga den.
Staffan Danielsson
Fd riksdagsledamot och samhällsdebattör
Äntligen öppnar sig debatten
Jag är övertygad om att migrationsdebatten i Sverige måste bli öppnare, och att Sveriges asylregler idag ligger lite för långt före övriga EU-länders. Detta har medfört att Sverige med 2 procent av EUs befolkning idag ger flest människor asyl av alla EUs länder. Över 20 procent av alla som får asyl i EU får det idag i Sverige, och ca 35 procent av alla ensamkommande "barn".
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.