Under dessa år förlorade landstinget sammanlagt omkring 1,2 miljard kronor. Man inledde en nedläggningsvåg av distriktssköterskemottagningar på mindre orter, med syftet att centralisera distriktsvården. Det första vi gjorde sedan vi tillträtt majoriteten var att sätta stopp för fortsatta nedläggningar.
Den stora uppgiften blev sedan att sanera den dåligt skötta ekonomin. För första gången på tio år kunde vi nu se ett positivt resultat i landstingets ekonomi. Bokslutet för 2005 landade på ett överskott på 148 miljoner kronor. Jag noterar med glädje att vi fått ordning på ekonomin utan att höja landstingsskatten, vilket många andra landsting gjort. Denna återhållsamhet innebär att Landstinget i Kalmar län nu ligger under rikssnittet för landstingsskatt.
Från och med hösten 2005 erbjuds alla pensionärer och riskgrupper dessutom kostnadsfri influensa-vaccination, vilket uppskattas av dessa grupper. Låt oss nu se till att inte den förra majoriteten med sossar och vänsterfolk får komma tillbaka till makten i Landstinget och ännu en gång utarma Kalmar län på resurser för en framtida satsning och utveckling på sjukvårdsområdet. Trygghet och tillgänglighet i vården känns helt rätt.
Sven-Åke Svensson
Vissefjärda
Äntligen resurser för utveckling i länet
Vid valet 2002 blev det borgerlig majoritet i landstinget. Det var första gången i svensk historia som kristdemokraterna blev det största borgerliga partiet. Den borgerliga alliansen fick ta över ett landsting med mycket dåligt skött ekonomi. Under de socialistiskt ledda åren hade landstinget varje år redovisat stora underskott.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.