I insändare har Margareta Brodd och Astrid Glad tagit upp frågan om maten och ställt frågan "Vad vet Centerstig om maten?" Jag har inte ingått i den utredning som arbetar med kommunens kostfrågor, där har företrädesvis personer från de närmast berörda nämnderna deltagit - omsorg och barn-ungdom. Anledningen till att jag uttalat mej om maten är att jag besvarat en fråga i kommunfullmäktige. De kvalitetsproblem som rapporterats till mej är av två slag. Dels kan tiden för varmhållningen av t ex potatis och pasta bli lång från tillagning till det att sista portionen serveras. Det gäller långt ifrån alla men jag har anledning att lyssna in även den typen av signaler från elever och föräldrar för det fortsatta arbetet.
Vidare har vi ett annat problem som också är ett kvalitetsproblem i förlängningen. Det är att livsmedelsverket - på grundval av EU-direktiv - ställer allt högre krav på utrustning och beredningsytor i våra kök. För att klara de nya kraven kommer omfattande investeringar att erfordras i köken. Vi har utifrån detta bl a anledning att se över behovet av antalet tillagningskök.
I det interpellationssvar som jag lämnade i kommunfullmäktige i maj framhöll jag följande:
- Maten skall hålla hög kvalitet näringsmässigt och vara smaklig för gästen.
- Kommunens kostorganisation skall utgå ifrån att nuvarande platser för barnomsorg, skolor och äldreomsorg ska vara kvar med sin verksamhet även framgent.
Den dagliga matdistributionen till äldre och handikappade förblir oförändrad.
Vi måste fortsätta att söka effektiva lösningar - både ur kvalitets- och kostnadssynpunkt. Vi har ännu ej "vänt på alla stenarna".Jag fortsätter att lyssna in förslag och synpunkter på hur vi skall lösa matfrågan i kommunen. Först när vi har ett väl grundat förslag är jag beredd att föra frågan vidare. Tack för Era synpunkter.
Carl-Axel Centerstig
Apropå maten
I kommunens äldreomsorg serveras dagligen cirka 150 dygnsportioner och 330 luncher, i grundskolan och gymnasiet serveras 2 800 luncher och i förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål till cirka 550 barn. Vi har 29 tillagningskök och 16 mottagningskök. Vi uppfattar att vi i helhet har en bra matkvalitet för våra elever och för de som får sin mat genom äldreomsorgen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.