Är folkpartiets utspel trovärdigt?

På nyhetsplats stod att läsa att folkpartiet vill utvisa grova brottslingar från Sverige... Brott som hedersmord, våld mot kvinnor, medverkan till könsstympning, barnäktenskap och tvångsäktenskap ska alltid leda till livstids utvisning, enligt partiet.

Från läsekretsen2005-03-08 08:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan ju undra varför folkpartiet som riksdagens mest invandringsliberala parti tillsynes gör helt om i synen på invandringskriminalitet. Man har ju likt de andra riksdagspartierna känt till de här problemen i minst femton år. När man satt i regeringsställning 1991-94 så propagerade man inte för några åtgärder, tvärtom. Varför bryr man sig nu?
Vi kommer alla ihåg vad som hände Anna Lindh, Theo van Gogh, gruppvåldtäkten i Motala, kidnappningen av Siba-direktören i Göteborg. Händelserna ledde till stora rubriker i massmedia. Har dessa händelser spelat roll till varför folkpartiet nu väljer att planka delar av Sverigedemokraternas kriminalpolitik?
Eller han man börjat känna av vart opinionen pekar? Har man börjat inse vad vidöppna territorialgränser för med sig? Att invandrarkriminaliteten inte längre bara drabbar allmogen utan börjat utveckla sig till ett potent hot mot samhällets höjdare och att folkpartiet därför känner sig tvunget att agera i invandrarfrågan?
Folkpartiets föreslagna åtgärder kan vid en ytlig anblick framstå som en mindre revolution, men vid en närmare betraktelse framstår åtgärderna mer som ett billigt försök att fiska röster. Felet är att man vill inte se helheten och gå till botten med hela problematiken. Inte ett ord nämns om hur man ska få bukt med till exempel de enorma kostnader som flykting- och anhöriginvandringen belastar skattebetalarna med per år. Kostnader som i sin tur medför inbesparingar för polis, skola och sjukvård etc.
Vi minns också Leijonborgs utspel i valet 2002 då han lovade att införa ett "språktest för invandrare". Många tolkade detta som kritik mot den oreglerade invandringen och lade därför sin röst på folkpartiet. Folkpartiet blev tack vare detta riksdagens tredje största parti. Efter valet var man dock inte längre intresserade av att framföra kravet på språktest.
Folkpartiet borde först förankra ovannämnda budskap i partiapparaten innan man går ut i media. Först då vinner man trovärdighet. Det är dock svårt i dagsläget att se att de föreslagna åtgärderna skulle få genomslag i det mångkultursivrande folkpartiet. Men det finns idag ett trovärdigt parti i Sverige som driver nämnda frågor med krav på åtgärder, det partiet sitter inte i riksdagen ännu!

Bertil Kjellberg, Hjältevad

Läs mer om