Är tre sjukhus nödvändigt?

Öppet brev till medborgare och landstingspolitiker i Kalmar län
Det torde inte vara en nyhet för någon invånare i länet att landstinget beslutat om stora besparingar inom sjukvården. Dessa besparingar har drabbat och kommer att drabba alla oss medborgare i länet på ett eller annat sätt.

Från läsekretsen2004-09-14 06:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Västerviks sjukhus har akutmottagningen, kirurg-, anestesi- och operationsklinikerna fått i uppdrag att från och med april 2004 ta emot ett större antal patienter och utföra flera operationer med oförändrad personalstyrka. Västerviks och Kalmar sjukhus ska med befintliga resurser ta hand om fler kirurgiska och ortopediska patienter, länets samtliga olycksfall, alla akuta operationer samt operationer av svårt sjuka patienter där efterföljande intensivvård är ett måste.
Sjukhuset i Västervik har ålagts att ta hand om norra länsdelens akuta kirurgi och ortopedi under jourtid. Efter neddragningar på Oskarshamns sjukhus befarade akutmottagningen och kirurgavdelningarna i Västervik en markant ökad belastning med ett större antal jourfall, då en kirurgavdelning stängdes och kirurgjouren på akutmottagningen i Oskarshamn inte skulle vara kvar efter kl 17.00. Den befarade anstormningen av jourfall har dock inte varit lika stor som förväntat. Däremot har antalet patienter från Oskarshamn med planerade operationer ökat, till viss del beroende på att vissa specialiteter, till exempel urologi och kärlkirurgi, saknas i Oskarshamn.
Sommarperioden har förflutit komplikationsfritt, trots att endast en av två kirurgiska vårdavdelningar har varit öppen i Västervik. Överbeläggningar har förekommit och medelbeläggningen har varit ca 90 procent. (Kirurgavdelningen i Oskarshamn har haft en beläggning på mindre än 50 procent).
Även på anestesikliniken har personalen tagit sitt uppdrag på fullaste allvar och klarat av ålagda uppgifter genom ett effektivt utnyttjande av samtliga operationsresurser. Vissa dagar har även kvinnoklinikens operationslokaler nyttjats för mindre allmänkirurgiska ingrepp. För de svårt sjuka i behov av intensivvård finns kvalificerad intensivvård tillgänglig, med såväl specialistutbildade läkare som sjuksköterskor på plats dygnet runt.
På en akutavdelning är det fullt naturligt att patientantalet varierar. Klinikerna på Västerviks sjukhus klarar dessa toppar, till stor del beroende på en positiv och engagerad personal som är välvilligt inställd till omorganisation för ett optimalt resursutnyttjande. I befintliga lokaler och med oförändrad personalstyrka har de ovan nämnda klinikerna lyckats omhänderta den ökade patienttillströmningen på ett kvalificerat och professionellt sätt.
För patienterna är det viktigt att vi i fortsättningen håller hög kvalitet på den vård vi ger. Saklighet, trygghet och ett bra bemötande är viktiga kvalitetsaspekter som personalen inte tänker göra avkall på. Med befintlig personal klarar Västerviks sjukhus av detta utan svårigheter.
I den bistra ekonomiska verklighet vi befinner oss måste frågan ställas om det verkligen är befogat att ha tre akutsjukhus med sju mils avstånd från varandra i vårt län. Skall de två sjukhusen i norra länsdelen båda vara haltande, eller skall resurserna fördelas så att högkvalificerad vård kan upprätthållas i Västervik i norr och i Kalmar i söder?
När våra landstingspolitiker nu måste fatta ett avgörande beslut om var resterande sparbeting skall läggas uppmanar vi till att de tar ställning till denna fråga! Innan beslut fattas måste politikerna dessutom inhämta och ta till sig fakta från samtliga berörda sjukhus - inte bara lyssna till dem som skriker mest. Sjukhusen i länet har gemensamma dataprogram som statistik kan hämtas från. Statistiken kommer att tala sitt tydliga språk och förmodligen vara till hjälp vid fattandet av ett adekvat beslut.

Personalen på akut-, kirurg-, operations- och anestesiklinikerna på
Västerviks sjukhus

Läs mer om