Det har skett genom att många av våra företag har påverkats negativt, vilket lett till en ökad abetslöshet, framförallt bland unga, som i sin tur inneburit högt tryck på det sociala försörjningsstödet.
I slutet av denna kedja finns alltid kommunen. Det är kommunala skattepengar som till del får bekosta arbetslösheten.
Därför har nu alliansen i kommunen beslutat ta initiativ som ska minska utanförskapet, få bättre utfall av statliga och kommunala pengar och få mer konkret handling. Vi kan först konstatera att trösklarna för ungas inträde på arbetsmarknaden är stora.
De väl utbildade gymnasisterna går också arbetslösa, precis som de som inte gått ut gymnasiet med godkända betyg.
När vi nu sjösätter en kommunal "Arbetsmarknadsenhet" gör vi det med alla resurser samlade kring ett bord. Statliga resurrser till arbetsförmedling, till invandrarstöd, till sociala projekt, till lönebidra etc vill vi nu ta ett lokalt grepp om för att kunna stödja på individnivå.
Det måste bli ett djupare fokus på individen. Vi har idag omkring 200 personer som kan komma ifråga för arbetsmarknadsenhetens åtgärder.
Det är människor som har olika förutsättningar att träda in på arbetsmarknaden, men har det gemensamt att de kommer att gå praktikvägen.
Arbetsmarknadsenheten ska "låna en arbetsplats" för att därefter själv handleda i samarbete med värdföretaget. För en del som varit långvarit utanför arbetsmarlnaden är detta en stor process, för andra fungerar det direkt och de kan gå vidare i en utvecklingsskedja.
Vad behövs i varje enskilt fall? Hur går vi till väga? Vilka har vi med oss?
Arbetsmarknadsenheten har nu besökt både näringslivsråd och industriråd för att få dörrarna att öppna sig i kommunens företag. Det ser bra ut.
Viktigast är att kommunen går före och öppnar sina egna olika dörrar.
Micael Glennfalk (M)
Kommunstyrelsens ordförande, Vimmerby
Arbetsmarknadsenhet minskar arbetslösheten
Även Vimmerby kommun har drabbats av den europeiska krisen de senaste åren.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.