Det är färre personer i arbetsför ålder i dag, som ska se till att välfärden räcker till alla och inte minst den allt större åldrande befolkningen. Trots att Sverige behöver fler som arbetar, så är det tre partier, som inför höstens val, arbetar för att vi ska arbeta färre timmar. Miljöpartiets, Vänsterpartiets och Feministiskt Initiativs radikala krav på arbetstidsförkortning skapar ett starkt tryck på Stefan Löfven och Socialdemokraterna att fortsätta vandra vänsterut. Det jobbexperiment, som en eventuell vänsterregering under Löfven riskerar att utsätta Sverige och Eksjö för, kommer i slutändan att betalas av t.ex. skolan och vården.
Riksdagens utredningstjänst (RUT) har gjort nya beräkningar som visar att en arbetstidsförkortning med fem respektive tio timmar i veckan, som Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ föreslår, riskerar att innebära ett samlat skattebortfall på cirka 155 respektive 310 miljarder svenska kronor. Bara för Eksjö kommun beräknas skattebortfallet vara mellan 66 och 132 miljoner kronor årligen. Det motsvarar exempelvis kostnaden för 150 och 300 grundskolelärare. Vill vi verkligen att en sådan reform och dess pris, ska få hota den grundläggande välfärden!?
250 000 fler människor har fått ett jobb att gå till sedan Alliansregeringen tillträdde 2006. Det är bra, men inte tillräckligt! Alliansen vill att ännu fler ska få den trygghet, som ett jobb och egen försörjning innebär. Fler i arbete betyder också att fler kan vara med och bidra till vårt gemensamma. Målet för en Alliansregering efter valet är att ytterligare 350 000 ska komma i sysselsättning, så att fem miljoner människor har ett jobb år 2020.
För att detta ska kunna uppnås, krävs det åtgärder så att fler företag kan startas, redan befintliga företag växa och att trösklarna in till arbetsmarknaden för alla grupper i samhället sänks. Vill vi då ha en politik, vars resultat i Sverige och i Eksjö leder till färre arbetade timmar och hotad välfärd?
Tomas Erazim (M)
Kandidat till Riksdagen och till Kommun-
fullmäktige i Eksjö
Arbetstidsförkortning ett stort hot
Vår gemensamma välfärd bygger i grunden på alla de timmar som folk runt om i Sverige jobbar och de skattekronor, som kommer in tack vare att människor har jobb. När fler går till jobbet, så kan fler vara med och bidra till att skolan ger våra elever en bra start i livet och att sjukvården håller hög kvalitet och når människor, när de behöver den.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.