Svenska Mount Elgonföreningen samarbetar, sedan 20 år, med människor och utifrån deras önskemål och behov i Mount Elgonområdet i Kenya. Det har blivit vattenbrunnar, träd, energisnåla vedspisar, ett informationscentrum och mycket mer. Här hemma informerar vi om situationen i världen, behovet av en mer rättvis fördelning, möjligheter för människor att engagera sig i viktiga framtidsfrågor m.m.
Kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte är nyckelord i verksamheten.
När vi, för 20 år sedan, fick vårt första projektbidrag från SIDA ingick pengar till uppföljningsresor. Redan då fick jag frågan: "Är det inte bättre att skicka pengarna än att resa upp dem?" Jag minns, oerfaren som jag då var, hur jag brottades med frågan. Det var för övrigt inte möjligt att skicka pengarna istället. Samtidigt minns jag byäldsten Moses i Mount Elgon säga : "Ger ni oss pengar blir vi så glada, men när de är slut gråter vi och tigger om mer. Ger ni oss kunskap har vi det kvar hela livet och kan föra över den till våra barn."
Vid möten mellan människor sker en dialog som är mycket värdefull. I mötena väcks tankar om en förändring och det ger
inspiration och kraft att göra något åt den egna situationen.
Aktuellt nu är ett angeläget informationsarbete kring drog- och HIV/aids-frågor. Det leds av ungdomar som efter kontakter med oss, bland annat besök här, tagit initiativet för att rädda sina kamrater från drogberoende och en alltför tidig död i aids. Upplysning och faktainformation är det bästa "receptet" att nå framgång. Ett annat projekt är, i samarbete med Kinda Ydre FUB, ett utbyte kring särskolepedagogik, handikappfrågor och mänskliga rättigheter. Projektet som kallas "Lära av varandra" har lett till stor förändring lokalt i synen på och stödet till handikappade personer.
Värgårdsskolans elevråd och personal använder föreningens verksamhet och kontakter vid information och undervisning i demokrati, internationellt, solidaritet, värdegrundsfrågor m.m. Undervisningen blir konkret och tydlig. Vid varje läsårs slut ordnas det möjligheter för alla elever att arbeta en dag (dagsverke) för att förbättra livssituationen för barn och ungdomar i Kimilili.
Det konkreta solidaritetsarbetet har bl.a. resulterat i skolbänkar och bygdens första bibliotek. Ett hem för föräldralösa barn har byggts. Eleverna får en snabb feedback och får chans att veta och känna att insatsen ger det resultat som satts som mål. Det handlar om att få lära sig känna empati, och att tänka en bit längre bort.
Föreningen har sökt en närmare kontakt med de kommunala myndigheterna i Kimilili, då vi känt att även om verksamheten varit omfattande så har den inte nått de breda folklagren. Vi insåg att vi behövde få de politiskt valda och ansvariga myndigheter mer involverade i verksamheten än bara artighetsmöten i samband med besök.
Många i Kinda känner till Mount Elgon, inte minst genom Värgårdsskolans arbete och engagemang.
Vår kommunledning har också genom åren blivit intresserad, engagerad och vi har känt ett gott stöd. Vi föreslog att starta ett partnerskap mellan Kinda och Kimilili. I regeringens "Program för global utveckling" finns tydligt angivit att man vill att kommunerna ska vara aktörer och att anslagna pengar till bistånds- och utvecklingsarbete kan användas utan tillskott från den kommunala kassan. Mer om det här finns att läsa i Lena Käcker Johanssons inlägg den 2 juni och på Sidas hemsida.
Kommunledningen förtydligade sitt intresse och vår sekreterare Samuel Wennerholm kunde vid ett besök i Kimilili "sondera terrängen" för ett ev. partnerskap.
Han återkom med dokument som berättade om ömsesidigt intresse.
Kommunledningen ansökte om pengar till att undersöka om ett partnerskap var möjligt och om det skulle vara till gagn för de båda kommunerna. Pengar beviljades och besök av kommunledningar i Kimilili respektive Kinda planerades, genomfördes och rapporterades.
Vi tog hundra steg framåt i stället för ett, när jag tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Lena Käcker Johansson , kommunchef Anders Lind och företagaren Per Carlsson var på besök i Kimilili i vintras och knackade på dörren hos borgmästaren. Direkt fanns ett intresse och snart lärde man känna varandra. Det blev mycket betydelsefulla möten. Kommunala ansvarsfrågor dominerade men det var enormt att uppleva möten med okända världar. I Kimilili med de problem som finns i en icke fungerande kommunal organisation. Särskilt uppmärksammades fattigdomen, de föräldralösa barnen och de stora miljöproblemen.
I Kinda lovordades den kommunala organisationen och konstaterandet att ett samhälle kan utvecklas positivt bara resurserna används på rätt sätt.
Korruption är det största hindret för samhällsutveckling. Det blev ett viktigt samtalsämne då alla vet att korruptionen är utbredd i den högre samhällstyrande organisationen i Kenya.
Det hela mynnade ut i att man från båda håll är mycket intresserade av ett fortsatt samarbete och utbyte under förutsättning att externa pengar kan användas. Pengar finns i statens anslag och är öronmärkta och kan inte överföras till andra verksamheter.
I första hand planeras nu ett socialt projekt med inriktning mot föräldralösa och utsatta barn. En viktig del är att utbilda människor som har det kommunala ansvaret för barnen.
Ansökan lämnas till Sala Ida, ett företag som ägs av kommuner och landsting och som bl.a. har i uppdrag att fördela anslagna SIDA-pengar till kommunala partnerskapsprojekt. I en ansökan ska hela projektidén beskrivas med bakgrund, målsättning, förväntade resultat m.m.
Resekostnader för båda grupperna i samband med besök i resp. kommuner.
Lönekompensation för Kindagruppen för den tid man besöker Kimilili och också för den tid när Kimililigruppen besöker Kinda.
Lönekompensation för planering av projekt och för planering inför resor och besök.
Traktamente till Kindagruppen vid besök i Kimilili. Ersättning för kost, logi och lokala resor i samband med Kimililgruppens besök i Kinda.
Vaccinationer och visumkostnader.
Till skillnad från många andra bidrag som kommuner kan ansöka om krävs i detta fall ingen egeninsats.
För Kindas del handlar det om att satsa engagemang och vilja att förmedla kunskap och erfarenheter och att med öppna ögon inse att vi är med i ett större sammanhang där vi också har nåŽt att lära.
Vi är många i kommunen som redan är engagerade solidaritets- och utvecklingsfrågor, inte bara i Mount Elgonföreningen utan också i en rad andra föreningar och kyrkor. Det är bra om fler engagerar sig i de här viktiga framtidsfrågorna. Många som besökt Kimilili säger att deras inställning till livet har förändrats. Arbetet ger så mycket tillbaka i form av mänsklig värme, förståelse, nya perspektiv och inte minst kunskap. Det ger oss i Kinda en fördjupad insikt om situationen och om att sånŽt som är självklart för oss inte är det för alla. Samarbetet ger också inspiration till det vi arbetar med här hemma. Jag tror också att det leder till ett medmänskligare samhälle hos oss.
Låt vår kommun bli ett föredöme för andra kommuner och visa att vi är med i det nödvändiga arbetet för en bättre och fredligare värld. Låt oss tillsammans med många av våra tonåringar vara stolta över att vi har möjlighet att vara med i en verksamhet som sträcker sig utanför vår kommuns gränser. Att det finns kompetens i Kinda, är uppenbart. Det anser Sveriges regering och riksdag också.
P.S.
Det finns flera olika sätt och möjligheter att vara med i arbetet och också att få komma med till Afrika och möta livet och människorna där. Hör av dig! Jag hjälper gärna till.
En annan sak: Jag fick ett sms från kommunchefen i Kimilili i fredags kväll: "I am watching and supporting our second home country in world cup fotball".
Erik Björklund
Att öppna dörrar i Afrika
Det har den senaste tiden skrivits både på ledarplats, i artiklar och på insändarsidan i en fråga som ligger mig mycket varmt om hjärtat - om samarbete med, utveckling av och stöd till Kimilili i Kenya.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fakta
Läs också: