Aurelius pessimistiska framtidstro

Aurelius försvarar den gamla energipolitiken. Enligt honom är det bortkastade pengar att satsa på mer robusta energisystem, som biobränslen, vind, vatten och sol. Aurelius, vill liksom den amerikanske presidenten, använda och utveckla energiproduktion från uran, kol och olja.

Från läsekretsen2005-07-02 04:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska energiomställningen har som inriktning att minska användningen av dessa icke långsiktigt hållbara energislag. Sakta men säkert går vi från ett energisystem baserat på olja, kol och uran till ett hållbart energisystem baserat på biobränslen, vind, vatten och sol. På drivmedelssidan går nu utvecklingen snabbt mot etanol, biogas kombinerat med snålare bilmotorer. Detta är en bra och dessutom helt nödvändig utveckling! På detta sätt kan vi på sikt fasa ut den miljö- och människofientliga kärnkraften, få bort koldioxidutsläppen som förorsakar klimatförändringar och samtidigt skapa många nya jobb i svensk energiproduktion. Den teknikutveckling som blir följden av energiomställningen, kommer att bli svensk exports trumfkort i framtiden.
Aurelius undrar vilken reaktor som står på tur att stängas. Svaret på detta är att det handlar om de reaktorer som byggdes på -70-talet. De når snart sin 40-årsdag, vilket är den livslängd på reaktorer som anses rimlig. Vi har alltså ungefär 10 år på oss att ersätta dessa reaktorers produktion med ny, långsiktigt hållbar elproduktion. I detta program ligger också att konvertera de hus som idag värms upp med el och olja. Fjärrvärmen skall byggas ut vilket också ökar underlaget för kraftvärme - där man producerar både värme och el.
Aurelius beklagar sig över att den socialdemokratiska regeringen måste stödja sig på två småpartier. Ett av dessa småpartier är centerpartiet - ett parti som Aurelius och hans moderater tänker stödja sig på för att bilda ny regering.

Lennart Beijer, Vänsterpartiet, Hultsfred

Läs mer om