Vi tror på idén att ha egenmakt att själv kunna välja det man vill ha men också kunna välja bort det man inte vill ha. Med en sådan valfrihet bland utförare uppstår sund konkurrens som, av naturliga skäl, bidrar till ökad kvalitet. Det gillar vi. En mångfald är bra för både äldre och medarbetare som får fler verksamheter och arbetsgivare att välja mellan. Gillar man inte en kan man välja en annan. Vi anser att äldre vet bättre än politiker när det gäller de egna behoven.
För oss är det viktigt att den vård och omsorg som erbjuds äldre håller hög kvalitet samtidigt som vi möter utvecklingen med alltmer friska och självständiga äldre. Vi vill att fler äldre ska leva ett gott liv med fysisk aktivitet, social samvaro och en hälsosam livsstil. Här fyller kommunens olika mötesplatser för seniorer, exempelvis Hagdahlska huset, en viktig funktion.
Förra året inrättade Alliansen i Linköping ett Kvalitets- och utvärderingskontor inom kommunens vård och omsorg.
Kontoret följer upp verksamheter och säkrar god kvalitet där utgångspunkten är äldres perspektiv. Samma år tillsattes också kommunens första äldreombudsman dit äldre kan vända sig med synpunkter, klagomål eller också om man behöver stöd och hjälp i kontakten med kommunen. Tack vare dessa funktioner har man kunnat fånga upp problem- och utvecklingsområden och därefter gå vidare för att lösa och vända dessa till det bättre.
Anita Jonasson-Kroon,
Gruppledare för M-gruppen i Äldrenämnden Linköping
Även äldre ska ha makten att välja själva
För Moderaterna är äldre inte en homogen grupp utan människor med olika behov och önskemål. Därför behövs också en mångfald utförare inom äldreomsorgen som kan matcha denna palett av behov.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.