Även kommunatsällda har rätt att respekteras

Svar till Arne C Johansson
Arne C Johansson skriver i en insändare i denna tidning att Vimmerby kommun nu har avsevärt fler anställda än när han bosatte sig i Vimmerby. Då lär det ha varit 1100, uppger han. Det är svårt att göra sådana jämförelser.

Från läsekretsen2012-06-15 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Exempelvis var kommunen i början av 1990-talet utan skolpersonal, alla var statligt anställda. Om vi går på dessa siffror, med tanke på hur många anställda vi är inom skolområdet, så torde antalet kommunanställda ha minskat sedan Arne flyttade hit, reserverat för att Arne kom hit före 1990-talet.
Lägger vi till Äldrereformen på 90-talet, när många landstingsanställda fördes över till kommunen, så blir det ännu svårare.

Dessutom: idag utför många privata företag välfärdsstjänster; förskolor, skolor, vårdföretag, hemtjänst. Det är ogörligt att jämföra hur många som utför välfärdsarbete förr och nu på grund av detta.
Det man kan filosofera över är givetvis om vi idag har fler och utökade välfärdstjänster än tidigare? Svaret är ja. Exempelvis är hela assistans-lagen relativt ny och där går det mer statliga och kommunala pengar än tidigare.

Arne beskriver sedan hur han tagit tid på hur länge medarbetarna fikar i kommunens stadshus, att den eventuella mertiden skulle motsvara 80 tjänster.
Om han tänker ta tid på andra arbetsplatser beskriver han inte.
I kommunen står vi precis i rekryteringsfasen av nya anställda och det är inte bra att expertkompetens, sådan den här kommunens så väl behöver för att klara en kostnadseffektiv organisation, ska skrämmas av att det sitter kommuninvånare i deras fikarum och tidsstuderar deras fikarast.
Jag går i god för att stadshuset och hela kommunorganisationen strävar mot kostnadseffektivitet och så långt jag mött anställda i kommunen, arbetar alla hårt.
Det är mer än fråga om att arbeta rätt, och där är vi mitt uppe i en organisationsförändring som kan innebära både färre eller fler anställda.

Kommuninvånarna är våra arbetsgivare i offentlig sektor. Jag förutsätter att mina ägare, väljarna, behandlar mig och andra kommunanställda med lika stor respekt som man själva vill bli behandlade på sina egna jobb.
Annars kan det bli svårrekryterat till offentliga jobb i framtiden. Och det är än mer skrämmande bild än att nån dricker kaffe några minuter längre.

Micael Glennfalk (m)
Kommunalråd

Läs mer om