Ett år var det ca 18 elever från Tuna. Av dessa har åtminstone åtta gått högskola eller universitet alltså 44 %. Vad jag vet har alla 18 jobb. Tydligen la lärarna i Tuna en mycket bra grund för dessa elever.
En av de högskolestuderade har flyttat tillbaka Tuna och skaffat familj och barn. De pendlar till sina arbeten, men hur ska de kunna bo kvar om skolan försvinner. Det är orimligt att små barn ska åka fyra mil till skolan och fyra mil hem igen. Vimmerby kommun behöver verkligen vara rädd om varje ung skattebetalare, som vill bo i kommunen och betala skatt i många år framöver.
Vad tjänar man i kronor på att lägga ner skolan i Tuna? Kommunen äger lokalerna. Blir det inte dyrare med långa taxiresor och att skattebetalare flyttar från kommunen? Ska elever gå i andra kommuners skolor vet vi att det blir mycket dyrt. Inte fort och fel en gång till utan gör en ordentlig kalkyl.
Förälder i Tuna
Även små skolor kan ge bra kunskap
I Tuna skola har elevantalet varierat över tid. För länge sedan var det tre nybörjare, för att för några år sedan vare uppe i 25. I dagsläget är det många barn i förskolan. Sverige tillhör de länder där de ungas utbildningsnivå är hög. Här hade 34 procent av 25-34-åringarna högskoleutbildning 2010, vilket placerar Sverige på en nionde plats inom OECD.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.