När sjukdom trycker på eller akut uppstår, när hälsan sviktar på grund av ålder, när funktionshinder lägger hinder i vägen, när man saknar inkomst för livets nödvändigheter och nödtorft - i dessa delar av livet kan vi se att det är en grundförutsättning att vi har en väl fungerande hälso- och sjukvård, en äldreomsorg och en socialtjänst som tar ansvar.
Regeringens ambitioner allt sedan valet 2006 har varit att sätta fokus på kvalitetsfrågor, kompetensutveckling och valfrihet inom den sociala sektorn. Jag är som kristdemokrat glad över att dessa utvecklingsfrågor har varit och är i fokus. Jag gläds också åt att, parallellt med detta, har också resurserna till hälso- och sjukvården utvecklas positivt.
I budgetpropositionen kan man utläsa att vi har gått från 9,1 procent av BNP till hälso- och sjukvården 2005 till att fem år senare, i redovisningen för 2010, notera att hälso- och sjukvårdens andel av BNP nu är 9,6 procent. För den som vill se det i kronor handlar det om att vi har vandrat från 250 miljarder till hälso- och sjukvården till att nu, fem år senare, ha 318 miljarder till svensk hälso- och sjukvård. Det är ett plus på 68 miljarder under femårsperioden. Att kvalitetsarbetet går parallellt med resursutvecklingen är det som ger en trygg och säker vård. Ibland kan man höra något annat i debatten, därför tål det att påpekas.
Budgeten för 2013 omfattar många viktiga beslut för barn, för sjuka och för äldre. Ur ett kristdemokratiskt perspektiv vill jag särskilt peka på förbättringarna i familjeförsäkringen genom höjd grundnivå från 180 till 225 kronor vilket är särskilt viktigt för unga föräldrar som inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden. Det är ett konkret kristdemokratiskt vallöfte som nu kan bockas av.
Skattesänkningen för pensionärer fortsätter, ett resultat av en ihärdig kristdemokratisk politik. 14 miljarder har hittills plockats fram till gagn för landets äldre. Jag kommer att fortsätta att driva skattesänkningskravet tills skillnaderna mellan löntagare och pensionärer är utplånade.
Vård för gömda och papperslösa och skolgång för barn som vistas i landet utan tillstånd är en viktig fråga för oss kristdemokrater. Nu kommer alla barn i Sverige få rätt till fullständig subventionerad vård och vuxna få vård som inte kan anstå. Det är en fråga om mänskliga rättigheter och humanitet.
Den pågående stora satsningen på vård och omsorg för de mest sjuka äldre har redan gett många goda resultat. Regeringens anslag på 4,3 miljarder är en viktig markering av frågans tyngd. Ingen ska behöva känna att man hamnar mellan stolarna när kommuner och landsting ska samverka. Under 2013 kommer vi också att kunna se ytterligare förbättringar av patientsäkerheten, väntetiderna i vården och tidiga och tydliga insatser mot ungas brottslighet samt ökad effektivitet i rättsväsendet.
Jag har här enbart nämnt något av det som brukar betraktas som mjuka områden. För att vi ska kunna bibehålla och utveckla vården och omsorgen görs också viktiga satsningar för att fler ska få ett arbete. Det gäller bland annat satsningar på infrastruktur, förenklingar för småföretagande, särskilda utbildningsinsatser i konjunkturnedgång och annat som bidrar till intäkter för att finansiera vår välfärd.
Jag ser fram mot ännu ett år som riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Jag vill fortsätta vara en tydlig social röst i den politiska debatten. Samtidigt kommer jag alltid att vara en glesbygdens riddare och ta strid för jämlika villkor och utveckling av hela Sverige.
Anders Andersson,
Järnforsen
Riksdagsledamot (KD)
Barn och äldre - ständigt prio ett
Ett år rullar snabbt. Och det sista som sker i riksdagen före jul är alltid slutdebatter om olika delar av regeringens budget.Det är lite klurigt att utnämna något som viktigare än någonting annat. Men jag vill ändå framhålla att Socialdepartementets ansvarsområde tillhör det som skapar trygghet när allt annat sviktar runt den enskilda människan.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.