Barnen drabbas av särbehandlingen

Jag läste i artikeln i VT den 18 juni angående barnomsorgsbesparingar. Jag håller med, men skulle vilja framhålla att det faktiskt är barnen som drabbas mest, inte de vuxna. Jag fick höra om en person inom barnomsorgen i Vimmerby kommun som tyckte att det var för bedrövligt att de arbetslösa hade sina barn på dagis.

Från läsekretsen2004-06-25 03:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla barn behöver socialumgänge med andra barn. De skaffar sig tidigt vänner på dagis. De har stor nytta av de pedagogiska måltiderna. De lär sig socialt beteende och får lättare för att anpassa sig i grupp. Allt detta underlättar för barnen att senare börja skolan. Vilket tänkande ligger bakom att vissa barn ska straffas och uteslutas från denna gemenskap och start i livet på grund av att de råkar ha en arbetslös förälder? Jag hörde om ett skräckexempel som inträffat på ett dagis i en närliggande kommun under påsken. Alla barnen fick vara med att pyssla, pynta och duka bordet. Men när det var dags att äta påskiddag fick de arbetslösas barn gå hem.
Ja du stckars barn till en arbetslös här är du inte välkommen att äta med oss! Vad ska barnen tro? Hur ska de känna sig? Anser att detta är särbehandling av dessa barn. Jag bor själv på landet tillsammans med min sambo och vår dotter, hon har inga syskon. Hon är enormt aktiv och mycket social. Hon älskar att leka med kompisar och hon kan hållaigång hela dagarna. Tyvärr bor det inga andra barn i hennes ålder i vår by. Vem vill önska henne ett utanförskap och döma henne till ett "lekliv" tillsammans med sin förälder som aldrig kan ge den stimulans och det bollplank som jämnåriga kamrater kan?
Vem anser att hon inte är värd samma start i livet som barn till arbetande föräldrar? Samhället ser inte längre ut som det gjorde förr, då kvinnan som oftast var hemma med barnen och gatorna var fulla av lekande barn. Dessutom får man inte glömma att många arbetslösa mår dåligt. De har inte själva valt att vara arbetslösa och känner sig många gånger utanför och mindervärdiga. Denna känsla vill alltså vissa inom barnomsorgen överföra till barnen.

J.S.

Läs mer om