I Mariannelund är siktet inställt. Projektet Barnfilmbyn arbetar med filmpedagogik, filmfestivaler och seminarium med fokus på barn och unga. Målet är att bygga nätverk och hitta finansiering för att skapa Filmernas hus; världens första barnfilmmuseum och en plats där regionens unga kan utvecklas inom film.
Barnfilmbyn nämns i den regionala kulturplanen för Jönköpings län, som konstaterar att turismen är viktigare än bilindustrin för den svenska bytesbalansen. Turismen omsätter 253 miljarder kronor i Sverige och har potential att fördubblas till år 2020.
Med inspelningsplatser till sex av Astrid Lindgrens filmer inpå knuten har Eksjö kommun ett guldläge. I och runt Mariannelund finns kulturarvet som krävs för att skapa ett trovärdigt besöksmål. Tillväxtverket har utsett Vimmerbytrakten, med koppling till världsförfattaren, till en av fem platser med potential att utvecklas till hållbara turistmål.
Kulturhuset Spira i Jönköping är länets arena för scenkonst, Vandalorum i Värnamo länets centrum för konst och design. På samma sätt kan filmkommunen Eksjö, med Campus I12, Visualization Park, Eksjö Animation och, inte minst, Astrid Lindgrens filmer, bli regionens centrum för barnfilm med nationell uppmärksamhet.
Såväl nationella branschföreträdare för film och tv, som regionala filmkonsulenter ser potentialen i Barnfilmbyn. Lokalt finns ett brett engagemang och entreprenörer som vill satsa. Mariannelund är ett varumärke med befintliga turistströmmar - och tillsammans med dessa aktörer och vårt gynnsamma läge, har vi de bästa tänkbara förutsättningarna. Men det krävs en uppbyggnadsfas, främst ekonomiskt, men som i en framtid kommer att ge avkastning i form av intäkter, entreprenörskap och en levande bygd. Därför utmanar vi nu landstings- och kommunpolitikerna. Vi är beredda att leva vår vision. Är ni?
Med Emilkraften som motor återinvesteras vinsterna uteslutande i bygden. Synergieffekter som mer lönsamma och nya företag, ökad attraktivitet, fler invånare och mer skattemedel gynnar hela vår kommun, och även på sikt, den kommunala kassan. Att satsa på ett projekt som Barnfilmbyn kan tyckas vara en omväg för att få en bättre skola och äldreomsorg. Men vi får knappast mer kommunal service genom att skära i den.
Vi kan gräva där vi står och utveckla vår del av världen. Det är nu eller aldrig. Om vi inte satsar går möjligheten oss förbi. En möjlighet för våra barn och unga, för oss som bor och lever här - och som vill fortsätta att göra det.
Johan Zedig, ordförande, Emilkraften
Hans Månsson, ordförande, Samhällsföreningen
Birgitta Johansson, ordförande, AktivtCentrum
Terrence Frost, ordförande Företagarföreningen
Anita Khylberg, ordförande Mariannelunds Köpmannaförening
Helene Ahlberg, ordförande, Kulturakademin (KAiM)
Gunilla Ekman, ordförande Kulturen i Mariannelund (KiM)
Anette Lindblom, rektor Furulundsskolan
Åke Eldberg, kyrkoherde Hässleby-Ingatorps pastorat
Britt Svensson, LRF, lokalavdelning
Barnfilmbyn - ett sätt att leva visionen
Eksjö kommuns Vision för 2020 börjar så här:"År 2020 har Eksjö bytt kurs. Kommunen har en stabil tillväxt av befolkningen i yrkesverksam ålder och positiv utveckling av sin samlade folkmängd. Att stärka kommunens attraktivitet - både som bostadsort och som plats för företag, utbildning och annan verksamhet - är sedan mer än ett årtionde den centrala uppgiften. Det gäller hela kommunen, i öster och i väster, i stad och på landsbygd. I detta arbete engageras alla medborgare."
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.