Barnomsorgstaxan i höjs med 200 procent i Barnens Stad!

Förslaget till höjning av barnomsorgstaxan i Vimmerby kommun kommer att slå hårt mot de som är arbetslösa eller föräldralediga. Om förslaget går igenom, när kommunstyrelsen tar upp ärendet i november, kommer det att innebära en höjning med 200 procent för de som drabbas hårdast.

Från läsekretsen2004-10-22 07:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför ska alla betala samma taxa oavsett tid som utnyttjas? Många föräldrar förlägger idag sin arbetstid så att de slipper lämna barnen inom barnomsorgen allt för stor del av dagen, både med hänsyn till barnen och till taxan. Kostnadsfrågan kommer inte längre att vara ett argument för detta om alla ska betala samma avgift oavsett hur länge barnen lämnas. Kanske måste föräldrarna istället förlänga arbetstiden för att ekonomin ska gå ihop. De som arbetar kortare tid för barnens skull kommer alltså att förlora på detta.
Som taxan är nu betalas en procent av hushållets inkomst för 15 timmar, två procent betalas för 25 timmar och tre procent för 35 timmar eller mer. (Procentsatsen gäller för det barn som utnyttjar flest timmar inom barnomsorgen, har man fler barn är taxan lägre för dem.) Man betalar alltså mer för fler utnyttjade timmar efter en trappstegs-modell. Förslaget till ändring, som ska gälla från nyår, medför att alla ska betala tre procent av hushållets inkomst oavsett antal timmar som får användas!
Alla som utnyttjar mindre än 35 timmar per vecka kommer att drabbas av denna höjning, men värst drabbas de som har 15 timmar per vecka.
Från kommunens sida talar de om hur bra det är med maxtaxan, som innebär att ingen behöver betala mer än 1260 kronor för ett barn inom barnomsorgen, men det hjälper bara de familjer som har en gemensam inkomst på 42 000 kronor i månaden. Hur många arbetslösa och föräldralediga kommer upp till den inkomsten? Tjänar man mindre än 42 000 kronor i månaden får man snällt betala tre procent av inkomsten, men tjänar man mer behöver man bara betala max 1260 kronor för första barnet.
När man är arbetslös eller föräldraledig får barnen lämnas 15 timmar i veckan, men man måste ha kvar platsen för att få vara arbetssökande, annars stängs man av från a-kassan. Alltså måste man ha kvar platsen och betala full taxa. Som föräldraledig har man möjlighet att avstå från barnomsorg. Men det är barnen som blir lidande, när de inte får leka med andra barn.
För en familj med en arbetslös förälder och med ett barn inom barnomsorgen kommer barnomsorgstaxan att bli tre gånger så dyr som nu, alltså höjs avgiften med 200 procent. Vi betalar i nuläget 300 kronor per månad vilket motsvarar en procent av vår gemensamma inkomst. En ökning till tre procent skulle innebära att vi får betala 900 kronor per månad, alltså en höjning med 600 kronor. Det ger en total ökning på 7200 kronor per år, vilket motsvarar en hel månadslön för den arbetslösa föräldern. Denna höjning kommer att bli mycket kännbar för vår familj.
Enligt tidigare artikel i tidningen framgår det att "barn och ungdomsnämnden ligger i bra ekonomisk balans" (VT 040930). I en annan artikel angående barnomsorgstaxan framgår det staten ska bidra mer till barnomsorgen nästa år. Detta ska ge en högre kvalité åt barnomsorgen. Höjningen av taxan försvaras med att nästan alla andra kommuner använder den modellen.
Då kan man undra varför höjningen ska komma just nu, när ekonomin är i balans. Måste Vimmerby kommun, med mottot att vara barnens stad, vara lika dålig för barnfamiljer som alla andra kommuner? Kommer höjningen av kvalitén och en eventuell satsning på mer kultur att uppväga kostnaden? Jag tror inte att det kommer att bli så mycket bättre.

Arga och besvikna föräldrar

Läs mer om