Oavsett om barnet har ständig smärta på grund av sjukdom, om barnet har ont av följderna efter en operation eller om det handlar om rädsla för att bli behandlad, så blir barnet omhändertaget på enheten utifrån dess individuella behov.
Ibland handlar det om att finjustera smärtlindring eller medicinering. Ibland kan det vara tal om psykologiska och/eller KBT-behandlingar för att lugna rädda barn eller lindra och förbereda inför ett ingrepp. Ibland kan det handla om att på ett lekfullt sätt bygga upp förtroendet för att kunna ta en spruta, att sy eller lägga om ett sår.
Barnsmärtenheter finns bara på ett fåtal platser i Sverige. Alliansstyret inrättade Östergötlands första på Universitetssjukhuset i Linköping. Alltsedan starten har behandlingarna visat sig ge goda resultat och är en positiv enhet i barn- och ungdomssjukhuset.
Vi anser att barnsmärtenheten fyller en enormt viktig funktion, både för barn och för oroliga föräldrar, men är även oerhört betydelsefull för övriga avdelningar på sjukhuset, inte minst operations- och brännskadeavdelningarna.
Därför bör en liknande barnsmärtenhet öppnas även på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, så att Region Östergötland får en jämlik vård och blir bättre rustad att möta barns behov i hela länet.
Per Jameson (M)
Monica Holtstad Sandberg (KD)
Barnsmärtenhet på Vrinnevi
På Universitetssjukhuset i Linköping finns idag en barnsmärtenhet vars fokus är att förebygga och lindra akut, långvarig och återkommande smärta för barn.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.