Kvinnor från dessa länder har besökt Sverige under valrörelser för att lära sig hur demokratiska valrörelser kan genomföras.
Men vad fick de se den 13 juni när Sverige gick till val? Endast 37 procent av Sveriges befolkning utnyttjade sin demokratiska rätt att rösta!
Många gånger med risk för sina liv kämpar de för att barn och kvinnors livsfrågor ska få plats i de beslutande församlingarna. Risken att dö för sin politiska övertygelse är en realitet de alltid bär med sig. Att få leva i en demokrati där var människa har en röst är ett högt önskat mål som vi i Sverige helt slösat bort genom att bara ta allting för givet. Vår demokrati har också byggts upp genom kamp. Så länge sedan är det inte.
Rösträtten är en rättighet men också en skyldighet. Du är själv ansvarig för att bilda dig en uppfattning. Skyll inte på andra, samhället eller de politiska partierna du avstått från att gå med i, när du tycker att ingen bryr sig om dina åsikter. Demokratin är ditt eget ansvar.
Centerkvinnornas internationella arbetsgrupp vid förbundsstämman i Västerås
Catherine Isaksson, Halland, Gunilla Södblom, Uppland, Margareta Pohjanen, Norrbotten, Ellen Håkansson, Gotland, MärtaBrita Svensson, Medelpad, Lillebill Grähs, Kalmar, Barbro Karlsson, Malmöhus, Astrid Yttling, Norrbotten
Behöver inte ens dö för demokratin
Centerkvinnor över hela Sverige arbetar mycket med internationell verksamhet som bistånds- och demokratiprojekt och möter därför ofta människor som bygger upp demokratin i sina länder. De baltiska staterna, Bosnien, Vitryssland, Kroatien, Ryssland, Burkina Faso, Sydafrika är exempel på några länder där centerkvinnor engagerat sig i uppbyggnaden av de nya demokratierna.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.