Fransson säger att de totala skulderna är 1.528 Mnkr "enligt kommunkontoret". Det är inte sant. Skulden, totalt 960 Mnkr november 2013 är fördelad 280 Mnkr för kommunen, 347 Mnkr för Vemab, 303 Mnkr för Vimarhem, 30 Mnkr för VKF, Vimmerby gata och Astrid Lindgrens Näs 0 kronor.
Eftersom Fransson förväxlat av fullmäktige beslutat lånetak (tillåtet lånebelopp), med faktiskt skuld, faller nära 10 spaltcentimeter av hans resonemang. Bland annat sprider han den felaktiga uppgiften att kommunen får räkna med 50 Mnkr i årlig ränta de kommande åren och också att vi ska ha 1 Mnkr i ränta i veckan (!).
Snitträntorna är idag ca 3,3% för kommunen och ca 3,0 procent för bolagen.
Vi betalar totalt 9 Mnkr i ränta i kommunen (30 öre i sekunden) och 20 Mnkr cirka i bolagen (65 öre/sek). Vi gav tidigare besked på kommunalrådsbloggen, att räntan för kommunkoncernen var mellan 0,75-100 öre i sekunden.
Fransson är medveten om att det är bolagen som har de stora lånen, men tror att allt kommer att gå över styr i framtiden och att kommuninvånarna får stå för fiolerna. Med den framtidssynen ska vi inte bygga något, ingen ska bygga villa, ingen ska satsa en enda krona. Vi ska inte bygga kraftvärmeverk för att skapa all värme själva (istället för att göda oljeländerna) och vi ska inte skapa 25 % av vår el själva.
Fransson jämför kommunen med staten. Men räknar inte in statens alla bolag i "statkoncernen", däremot kommunens bolag i kommunens finanser. Äpplen och päron således.
Vimarhems räntor betalas av hyresgästerna. De belastar inte skatten. Vimarhem är välskött och inte nära konkurs.
Vemabs räntor betalas på räkningar för vatten, avlopp, renhållning, el och värme. De går inte på skattsedeln. Vemab är välskött och har historiskt gett stora utdelningar.
Kommunens räntor härrör sig till nytt gymnasium, ny förskola, nytt äldreboende, industrimark och nu senast satsning på fiber.
Fransson frågar om finansiella intäkter. De består bland annat av avkastning på finansiella placeringar. Vimmerby har tillsammans med andra kommuner i länet avsatt pengar till kommunanställdas pensioner. Vi har satt in 51 Mnkr. Fonden har nu växt till 140 Mnkr. Avkastningen tas upp i resultatet men sätts tillbaka igen i fonden. Fonden finns där för att klara framtida pensioner så vi inte behöver ta pengar från daglig drift till pensioner.
Så till skuldsättningsgrad. Den får Fransson fram genom en hemmasnickrad modell, han dividerar skulden med intäkterna, 539Mnkr/ 732 Mnkr och får 73 procent.
Detta är inte rätt. Skuldsättningsgrad får man fram genom att dividera den totala skulden med eget kapital. Nåt helt annat. Det blir en helt annan procentsats.
Kommunens anläggningstillgångar var per 121231 1.263.000. Det egna kapitalet var 713 Mnkr och resterande upp till 1,263.000 är alltså upplåning.
Med sin felaktiga beräkning som grund jämför han allas vår kommun med en PIGS-stat, typ Spanien, det vill säga stater nära bankrutt och med skyhög arbetslöshet.
Det är beklagligt för alla oss andra som bor och arbetar här.
Micael Glennfalk (M),
kommunalråd i Vimmerby kommun
Beklagligt med så felaktiga uppgifter
Svar på insändare från Anders Fransson, Brantestad.Anders Fransson, Brantestad skriver att Vimmerby kommuns skuldsättningsrad är 74 procent och därav drar han slutsatsen att Vimmerby platsar bland PIGS-länderna (läs: länder i bankrutt), i nivå med Spanien.Det är beklagligt att så felaktiga uppgifter skrivs.Jag ska här bemöta Franssons uppgifter nedan.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.