Det framgår inte om Micael Glennfalk är medveten om skillnaden mellan primärvård och länssjukvård. Primärvården inbegriper exempelvis distriktsläkarmottagningar, distriktssköterskor och BVC. Länssjukvården omfattar i första hand de tre sjukhusen och den mottagningsverksamhet som sjukhusanknutna specialister kan ha på annan ort. Som exempel kan nämnas medicinmottagning, ögonmottagning, röntgen och hörselvårdens audionomer och hörseltekniker.
De fjorton specialmottagningarna i Kisa, som Micael Glennfalk hänvisar till, är mottagningar som bedrivs inom ramen för primärvården. Motsvarande finns på Vimmerby Hälsocentral och på i stort sett varje distriktsläkarmottagning i länet. Men de omfattande specialistmottagningar som länssjukvården bedriver i landstingets lokaler i Vimmerby, det är något helt annat och något tämligen unikt. Det är dessa sjukhusanknutna mottagningar som är i farozonen om Vimmerby skulle brytas loss från Landstinget i Kalmar län och Västerviks sjukhus skulle mista en betydande del av sitt befolkningsunderlag. När Micael Glennfalk hävdar av vi knappast kan "slå oss för bröstet för den utveckling som sjukvården haft i Vimmerby" så skriver han i samma andetag att "samma gäller Borgholm". Skillnaden är dock total. Utvecklingen vid Borgholms gamla sjukhus kan jämföras med den avlövning som skett i Kisa. På ingendera orten finns ens röntgen kvar, medan vi i Vimmerby alltså har lyckats behålla en omfattande mottagningsverksamhet bemannad med sjukhusspecialister.
Jämförelsen mellan sjukvårdsutbudet i Kisa och Hultsfreds kommun är besynnerlig och dessutom ofullständig. I Hultsfreds kommun finns primärvård i både Hultsfred, Virserum och Mörlunda. I Kinda kommun finns distriktsläkare endast i Kisa. Micael Glennfalks påstående att Virserum endast skulle ha en privatläkare är grovt felaktigt. I Virserum finns tre olika distriktsläkarmottagningar, alla privata; två anslutna till Hälsoval och en med nationell taxa.
Micael Glennfalk raljerar över röntgenmottagningen, att det är väl självklart att den finns där i Vimmerby, eftersom både utrustning och lokaler finns där. I själva verket är det inte alls självklart. Det hjälpte till exempel inte i Borgholm. Där lades röntgen ned, trots att lokal fanns. Fungerande utrustning monterades ned och transporterades bort. För bara något år sedan var det ytterst nära att röntgen i Vimmerby hade försvunnit på liknande sätt. I den länsövergripande röntgenplanen stod inskrivet att Vimmerby-mottagningen skulle läggas ned. Tack vare att jag slog larm i grevens tid sattes det stopp för den planerade nedläggningen.
De specialistmottagningar som Västerviks sjukhus bedriver i Vimmerby är viktiga för befolkningen i både Vimmerbys och Hultsfreds kommuner. De bidrar till kortare restider och minskad miljöbelastning. Patienter som ska besöka sjukvården behöver inte vara borta like länge från jobbet. Riskera inte att dribbla bort dem! Bygg gärna broar för att förbättra samverkan över länsgränsen, men bryt inte sönder det som fungerar!
Gudrun Brunegård, Kristdemokrat och landstingsråd
Bemötande av Glennfalks påståenden om sjukvården
Jag har av respekt för Micael Glennfalk (M) tvekat över om jag skulle bemöta hans insändare i lördagstidningen, rubricerad "Svar till Gudrun Brunegård". Jag vet att såväl Micael Glennfalk som jag själv vill vimmerbybornas bästa, även om vi ibland har olika synpunkter på hur det ska uppnås. Dessvärre innehåller insändaren ett antal sakfel, som jag anser behöver läggas tillrätta.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.