En av dem som har sökt "bidrag" är ordföranden för kommunstyrelsen, som fick sitt uppdrag från den 1 januari 2013 till den 31 december 2014. Hon lämnade självmant kommunstyrelsen redan den 17 november 2014, alltså en och en halv månad för tidigt. Sin fullmäktigeplats begärde hon befrielse ifrån redan den 20 oktober 2014.
Den andre som har sökt "bidrag" är ordföranden för två nämnder. Han är berättigad till avgångsersättning först efter den 27 januari 2014 då han tillerkändes årsarvode på betydande del av heltid. Han har under mandatperioden varit föremål för kritik från kommunens revisorer gällande arvoden. De av revisorerna efterfrågade svaren har ännu ej presenterats.
Att avgångsersättning kan sökas borde inte vara någon överraskning för beslutande politiker i Kinda. En av de äldre ledamöterna i kommunfullmäktige har oroat sig över höga kostnader för avgångsersättningar och pensioner och har i flera inlägg under förra mandatperioden framfört detta i kommunfullmäktige.
Avgångsersättningar, som kommunstyrelsen nu har fattat beslut om, bygger på beslut fattat av kommunfullmäktige i Kinda i oktober 2006. Det gäller för politiker att tänka igenom konsekvenser av alla beslut, innan de fattas. Andra kommuner har infört begränsningar av avgångsersättningar i sina respektive beslut.
För att alla beslutande ska kunna förbereda sig och fatta goda beslut, finns i Kinda arvode för både inläsning och gruppmöten. Ingen ska behöva fatta beslut som man inte förstår konsekvenserna av. Om ledamoten inte har slarvat med förberedelserna förstås.
Inför beslutet 2006 var det ingen ledamot i Kinda kommunfullmäktige, som la något motförslag och ingen reserverade sig mot beslutet. Alla ledamöter stod bakom beslutet om generösa avgångsersättningar och pensioner för förtroendevalda i Kinda.
Man kan nu tycka att den som själv bestämmer att inte ens fullfölja de två år, som man är vald till att vara ordförande i KS, inte borde få ytterligare ett helt års ersättning av skattemedel. Man kan också tycka att tidigare tveksamheter i arvodesuttag först borde utredas av kommunstyrelsen, innan det beslutas att ytterligare skattemedel ska betalas ut.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit fram ett nytt förslag om pensioner och avgångsersättningar för förtroendevalda, som efter valet 2014 tillträder uppdrag. Beslut om dessa nya regler fattades av kommunfullmäktige i Kinda i september 2014. Inte heller denna gång har politikerna i Kinda gjort begränsningar i det förslag, som kommit från SKL. Inte heller denna gång var det någon som presenterade något motförslag eller reserverade sig mot beslutet.
I Kinda kommun gäller det att prioritera. Ska till exempel personaltätheten för våra gamla i äldreomsorgen kunna öka eller ska stora summor pengar även framöver gå till avgångsersättningar till unga, friska, arbetsföra politiker?
Kanske kan vi se fram emot en debatt om detta i kommunfullmäktige i Kinda inom en snar framtid... eller är det så att de förtroendevalda inte vill ge avkall på de förmåner, som de har beslutat att ge till sig själva och till varandra.
Anette Reuterhagen
Beslut utan kunskap om följderna
Det är förståeligt att skattebetalare i Kinda är förundrade över de generösa avgångsersättningar, som betalas till yngre avgående politiker i Kinda, som har varit i kommunens tjänst under kort tid.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.