Beslutet om rådhuset och trafiken går att ändra

Det får inte vara så att majoriteten i kommunstyrelsen står fast vid ett beslut, som sannolikt 80-90 procent av Vimmerbyborna tycker är fel. Så i motsats till dig, Alf Wesik tror jag inte det är för sent. Heder åt de politiker som förmår ompröva sina beslut, sina åsikter, i eftertanke. Det skapar bara en ökad tilltro. Politiska beslut är svåra.

Från läsekretsen2005-11-04 07:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag håller med dig Alf Wesik i en rad frågor. Framför allt att kommunen bör samla allt "Astrid" i en särskilt nämnd/styrelse/institution.
För ett antal år sedan föreslog jag att kommunen skulle inrätta en "marknadsföringsförvaltning" på en styck person som kunde samordna dessa frågor. Och framförallt informera, förklara, ge helhetsbilder. Jag har också noterat att VT på ledarplats sedan lång tid också krävt detsamma, åtminstone i andemening.
Tyvärr har tiden ännu inte hunnit ifatt kommunfullmäktige i den frågan.
Jag föreslog då också att kommunalrådet Leif Larsson skulle sätta sig i ett kontor ute på stan, så folk kunde slinka in och säga vad de tyckte.
Istället blev det så att man drar sig undan den offentliga debatten i lokaltidningen, vägrar besvara insändare och debatterar endast med de som står på en valsedel och endast i de sammanträdeslokaler man har.
Tyvärr skapar det politikerförakt, men även där hoppas jag tiden hinner ifatt. Förr sa politikerna "vi ska inte debattera i media".
Jag har alltid tyckt illa om denna mening. För det är detsamma som att säga "vi ska inte släppa in andra i debatten och vi ska inte låta andra höra vad vi säger". Just för sin vilja att förklara och diskutera, har Gudrun Brunegård (kd) nått respekt i alla läger. Hon borde kunna vara måttstock i just det avssendet för resten av majoriteten i kommunstyrelsen. Jag tror att Centerstig, Larsson och övriga skulle vinna på att publicera sina egna tankar och idéer i lokaltidningen.
Några korta kommentarer till Wesiks ledare:
- Sista ordet är inte sagt om turistbyrån. Jag hoppas det finns modiga politiker i alla partier.
- Trafikomläggningen är på grund av flytten. Bra att VT visade det i Jimmy Karlssons artikel i torsdagstidningen. Men borde inte Carl-Axel Centerstig mycket tuffare ställas mot väggen då han påstår något annat än det som står i protokollet?
- Stadsarkitekt Karlén sa på ett Rotary-möten att hans skisser för trafikomläggningen upprättades efter beslut om turistbyråns flytt. Låt honom utveckla det resonemanget.
- I Näs-projektet finns relevant information. VT har börjat ta initiativ att ta in den nu. Bra!
- "De oplanerade turerna kring Astrid Lindgren" är du inte ensam om att inte förstå, Wesik, utan också vi andra har svårt att förstå dem. Skälet är kommunens oförmåga att förklara dem, att delta i debatten i exempelvis VT. Jag har väldigt svårt att förstå varför en politiker inte kan skriva insändare, svara på insändare, motivera och förklara. Många av besluten är nämligen bra!
- Vision Vimmerby har också misslyckats med att få ut information om sin gärning, tyvärr. Kommunen borde inleda en omprövning av verksamheten med ett vitt papper och motivera varje tjänst, varje kommitté, varje projekt. Rekonstruktion, heter det på företagsspråk.
- Beträffande statyerna håller jag med Wesik. Statyn vid Näs kommer alltid att stå där som ett minnesmärke över en misslyckad politisk hantering. Synd om konstnären. Synd på skattepengar. Men kanske tiden hinner ifatt just detta också? År 2020 tycker vi kanske om den?
- Massor av förslag susar i luften runt stadshuset, där politikerna lägger energi på att försvara omöjliga beslut, istället för att organisera något som kan underlätta hanteringen. Alf Wesik har, i det avseendet, helt rätt i sitt sedan länge framförda krav: en samlad hantering av AL-frågorna.
Jag stöder det kravet till hundra procent!
En samlad opolitisk rådgivande nämnd med företrädare för näringsliv, politiker och organisationer.
Nämnden ska ha en förvaltande, kommunal tjänsteman knuten till sig. Nämnden ska sammanträda en gång var tredje månad, de som sitter där ska vara så intresserade att deras betalning är en kopp kaffe och en macka. För att slippa möteshysterin i Vimmerby, kan man reducera turistyråns styrelse till tre personer och en rad "projekt" på Vision Vimmerby.
Alla i turistbranchen skulle ha tillgång till "AL-nämnden" som referens inför sina egna beslut.
Och framförallt, ordförande och förvaltningschef i AL-nämnden, får inte vara rädda och ängsliga för en offentlig debatt i lokaltidningen.
Utan tvärtom var glada att möjligheten finns.

Micael Glennfalk,
Vimmerby
Fotnot beträffande journalistiken: Det känns förmätet att rikta påpekanden, men mitt förslag är ett ökat inslag av intervjuer; raka frågor och svar, där politiker ställs mot väggen och där frågorna grundar sig i politiska handlingar och kanske också även insändare.
Tidningen ska inte frånhålla sig rätten och skyldigheten att driva frågor som man, med sina känselspröt, tycker sig finna i läsekretsen. Tvärtom! Det är bara en lokaltidning som kan driva den typen av frågor effektivt.
För oss utanför ger det en chans att delta i debatten och påverka mellan valen, för politikerna ger det en chans att lyssna och tala utanför stadshusets väggar.

Läs mer om