Detta måste vara ett missförstånd. Allianspartierna är överens om att införa betyg från årskurs sex, men inte tidigare. Däremot ska de individuella utvecklingssamtalen mellan lärare, elev och vårdnadshavare utvecklas och även omfatta ett skriftligt omdöme. Syftet är att på ett bättre sätt än idag kunna hjälpa eleven att komma vidare och utvecklas utifrån sin förmåga och sina förutsättningar.
Kristdemokraterna har länge förespråkat ansvarskontrakt i anslutning till de individuella utvecklingsplanerna, där man tydliggör vad som ligger på vars och ens ansvar, för att komma tillrätta med ett problem. Det kan exempelvis innebära att skolan åtar sig att ge eleven specialundervisning, att eleven lovar att gå på lektionerna och ta ansvar för sina läxor, samt att föräldrarna lovar att stötta sitt barn med läxläsning.
Tyvärr ser vi allt för många exempel på hur otydlighet gjort att en elev kunnat flyta fram genom skolsystemet utan att man tagit tag i elevens svårigheter förrän allt för sent. Det är en missriktad omsorg om en ung människa, att inte våga berätta det eleven egentligen innerst inne vet, att man till exempel har problem med matten. Pedagogen hjälper barnet bättre genom att bekräfta att man sett svårigheterna och sätta in lämpliga resurser för att hjälpa.
Allianspartierna vill inte ha en skola där man sopar problemen under mattan! Istället ska barn och ungdomar få de kunskaper och redskap de behöver för att kunna "utvecklas till trygga och självständiga människor i ett livskraftigt och demokratiskt samhälle", för att citera visionen i den nyligen antagna barnomsorgs- och skolplanen för Vimmerby kommun.
Gudrun Brunegård
Kristdemokrat, Vimmerby
Betyg i sexan, omdömen dessförinnan
Just hemkommen från Kristdemokraternas kommundagar i Uppsala, där jag bland annat deltagit i ett seminarium om utbildningsfrågor, med medverkande från Riksdagens utbildningsutskott och Regeringens samordningskansli, satte jag mig på lördagskvällen att läsa tidningarna. Jag såg då Gunvor Runströms insändare med rubriken "Stackars sjuåringar!", där hon oroar sig för att skolminister Jan Björklund vill införa betyg från första skolåret.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.