Tillgängligheten försämrades således under det statliga monopolet. Sverige hade klart färre apotek per invånare i europeisk jämförelse och våra apotek hade begränsade öppettider. Ledningen för Apoteket AB uttryckte själva att monopolet kommit till vägs ände vad avser tillgänglighet.
ALLIANSENS omreglering av apoteksmarknaden har lett till 37 procent fler apotek och ökade öppettider med i genomsnitt 10 timmar per vecka. Till detta ska läggas möjligheten att kunna köpa ett antal receptfria läkemedel i vanliga butiker.
Det är en självklarhet att vi ska ha tillgång till medicin i hela landet. Efter omregleringen har nya apotek öppnats på orter där det aldrig tidigare funnits apotek. Exempelvis i sann glesbygd som Insjön och Älmsta. Det fanns kritiker som hävdade att alla nya apotek skulle hamna i storstäderna. Så blev det inte.
STATEN tar ansvar för att en rimlig service upprätthålls i hela landet. Apoteksombuden utgör en viktig länk i detta. Och när omregleringen genomfördes utformades tydliga regler för att bevara apoteksservicen i glesbygd. Det var bland annat avtal om särskilda åtaganden avseende apotekstäckning och överlåtelserestriktioner. Nu ser vi att vissa av de apotek som omfattades av avtalen inte är lönsamma och det skulle kunna finnas en risk för att de läggs ned efter att avtalen gått ut. Därför finns nu beslut om ett särskilt statsbidrag med syfte att upprätthålla en god läkemedelsförsörjning i hela landet.
En av de faktorer som kommer att beaktas för att apoteken ska få ta del av bidraget är avståndet mellan det apotek som ansöker om stöd och närmaste närliggande apotek.
BIDRAG får bara lämnas till apotek som under det kalenderår som närmast föregår bidragsåret var beläget mer än tjugo kilometer från ett annat öppenvårdsapotek, hade sina lokaler öppna så att konsumenter kunde få tillgång till läkemedel under samtliga kalendermånader, och hade försäljningsintäkter av läkemedel som uppgick till minst en miljon kronor, men inte mer än tio miljoner kronor.
Apoteksmarknaden har vuxit snabbt, till fromma för kunderna, och är nu i en stabiliseringsfas. Några apotek kommer sannolikt att stängas på grund av bristande underlag.
ALLA inser att den medicin som patienterna förskrivs på en vårdcentral eller ett sjukhus är det bärande underlaget för ett apotek. Beslutar landstinget att stänga vårdcentralen så försvinner också apotekskunderna.
Men det nya statliga stödet ska tillförsäkra konsumenter i glesbygd en fortsatt god servicenivå.
Anders Andersson (KD)
Riksdagsledamot i Socialutskottet
Irene Oskarsson (KD)
Riksdagledamot i Miljö- och jordbruksutskottet
Bevara apoteksservice i glesbygd
Fram till den 1 juli 2009 hade vi apoteksmonopol i Sverige. Många hyllade monopolet och trodde att den service som erbjöds fram till dess var exceptionellt god. Så var det inte. Det förekom flera veckors sommarsträngningar och korta öppettider. Antalet apotek minskade med 18 från 1999 till 2006 och antalet apoteksombud minskade med 124 under perioden 1999 till 2009.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.