Prioriteringarna har varit tydliga. Arbetslösa, sjukskrivna, studerande och låginkomsttagare får sänkt a-kassa, borttaget studerandevillkor, höjd a-kasseavgift, slopad avdragsrätt för fackavgift, inga höjda studiemedel som utlovats m m. Detta för att möjliggöra borttagande av förmögenhetsskatten, fastighetsskatten och billigare hemhjälp. Allt detta ska enligt den borgerliga regeringen skapa fler riktiga jobb.
När arbetsförmedlingens resurser samtidigt minskar och 60 000 män och kvinnor går rakt ut i öppen arbetslöshet, i Kalmar län 3 003, skulle man ju kunna tro att åtminstone vuxenutbildningen får mer resurser, att den som behöver läsa in enstaka ämnen, hela gymnasieutbildningar eller yrken får bättre möjligheter till det. Åh nej, även här ska det sparas för att ha råd med skattesänkningar.
600 miljoner kronor sparas på vuxenutbildning, Kalmar län 13,5 miljoner, det vill säga var tredje statligt finansierad plats försvinner. Noll kronor riktas direkt till vuxenutbildningen! Rekryteringsbidraget som är avsett för den som är eller riskerar bli arbetslös eller har ett funktionshinder avskaffas, Kalmar län 516 personer.
Detta går inte tolka på annat sätt än att människor genom allt lägre a-kassa eller sjukpenning och med sämre möjlighet till omskolning via arbetsförmedling och komvux ska tvingas in i låglöneyrken, och där ska de stanna. Vi är sannolikt överens om att vi lever i en tid då kunskap är avgörande för individers, företags och samhällens framgång. Vi delar förmodligen också synen att vi lever i en tid när människor tvingas byta bransch eller inriktning många gånger i livet och med det behöver lära mer och lära nytt. Den möjligheten måste erbjudas alla. Alla måste ges en andra chans. Vuxenutbildningen har varit och är en förutsättning för människors möjlighet att växa. Därför föreslår vi socialdemokrater att vuxenutbildningen ska vara fortsatt stark, ges riktades resurser och ha än mer av yrkesinriktning.
Lena Hallengren (s)
Riksdagsledamot Kalmar län
Björklund och vuxenutbildningen
När folkpartiet och Jan Björklund tar över taktpinnen i vuxenutbildningspolitiken är det minst sagt hårda nypor som gäller. Betydligt färre ska nu ges en andra chans. Den som av olika skäl vill studera som vuxen, som vill fylla sina kunskapsluckor eller läsa in ämnen som tidigare missats ska inte längre få den möjligheten.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.