Ditt traditionella socialistiska recept, att vi inte alls ska diskutera eller öppna upp frågor som kan riskera hamna i en debatt med rasister, köper jag inte alls. Det gör bara att fler människor rör sig mot ett rasistiskt förhållningssätt. Ska vi ha en chans att öka toleransen i samhället så måste yttrandefriheten försvaras, inte tystas. Vi ska ta debatten om invandring och flyktingmottagning under yttrandefrihet, vi ska förklara och resonera där människor oro möts med respekt och kunskap, inte med att genast kalla dem rasister så att de stukade vandrar hem och inte törs delta i samtal.
De verkliga rasisterna identifierar man lätt, och tar debatten med. Kunskapsspridning är receptet, inte munkavel.
Min blogg resonerade kring det socialistiska begreppet "strukturell rasism" generellt. Och kritiserar socialisternas tolkning. Det som gör vänstern i Vimmerby upprörd är att jag som kommunalråd länkar min blogg från kommunens hemsida.
Det är två frågor jag vill klargöra:
1) Jag är politiskt vald, jag tillhör en majoritet som just nu styr Vimmerby kommun, jag sätter alltid ut min partibeteckning, jag har grundlagsskyddad rätt att framföra och publicera mina åsikter. Detta må socialisterna tycka är fel, men så är ändå fallet.
2) Att en ledande majoritet på en liknande hemsida - kommun, landsting, regering - förutom all medborgarinformation, länkar till ledande politiska företrädare är inget unikt för Vimmerby kommun. På landstingens hemsidor finns länkar. På regeringens hemsida länkas till och med till ministrarnas twitter- och facebook-konton. Samma gjorde Alliansregeringen. Om nu vimmerbycentern tycker det är konstigt kan man ju fråga Annie Lööf hur man gjorde förra mandatperioden.
Det vi, tvärtemot vad socialisterna vill, gör är att öppna upp för ännu fler samtal, ännu mer transparens, ännu mer kommunikation. Oppositionsrådet hade i sin roll som KF-ordförande en länkad blogg förra mandatperioden, hon är välkommen med en oppositionsblogg nu också. Vi vill också länka till andra fullmäktigeledamöters bloggar. Det är bra för demokratin att man på kommunens hemsida kan läsa vad politiker tycker.
Jag har sedan fyra år tillbaka utökat transparensen genom att medverka på sociala medier med dialog, därför att jag tror på dialog och närhet. Kommuninvånarna ska inte ha långt till samtal med kommunpolitiker.
Slutligen till frågan vem som bestämmer vad jag kan skriva eller inte, så är ordningen så här i demokratins namn: Jag väljs till fullmäktige av väljarna, fullmäktige väljer mig till kommunstyrelsens ordförande. Min fullmäktigegrupp (s+m) kan rösta bort mig, min partigrupp (m), kan rösta bort mig och mitt parti kan utesluta mig om jag inte följer de etiska regler och den kandidatförsäkran jag skrivit på.
Ingetdera har hänt. Det är vänstern med två mandat och centern med tio mandat av 49 som vill att kommunstyrelsens ordförande inte ska få ha en länk till kommunens hemsida. Det ska inte märkas vilken majoritet som har makten i Vimmerby. Åsikterna ska tystas. Tur för svenskarna att inte regering och riksdag, landsting och andra kommuner tycker likadant.
Att tysta politiska röster är inte majoritetens politik. Det ingår däremot i oppositionens kampanj "Grus i Vimmerby kommuns maskineri till varje pris!"
Micael Glennfalk (M)
Kommunstyrelsens ordförande, Vimmerby
Bloggar är bra för demokratin
Jag tänker fortfarande inte bemöta personangreppen, Jan Östling. Den debattekniken tillhör en svunnen politisk kultur i Vimmerby.Beträffande dina slutsatser av mitt blogginlägg, där jag resonerade kring vilka ytterligheter, kommunister och rasister, som dras till ett inlägg som handlar om "tiggare", så står jag för varje ord. Socialister pratar inte om "strukturell rasism" när man pratar om bagare eller snickare som du jämför med, däremot om tiggare.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.