Själv har jag haft ADSL i snart tio år med en överföringskapacitet om ca 6 Mbit vilket jag för närvarande är helt beroende av eftersom mobilt internet inte alls fungerar.
Jag är också mer eller mindre övertygad om att jag aldrig får tillgång till fiberanslutning under min livstid. Åtminstone inte om anslutningsavgiften skall vara kostnadsbaserad och jag hoppas innerligt att man inte sågar ned telestolparna och avvecklar ADSL vilket skulle vara förödande.
När det gäller fiberutbyggnaden är det svårt att förstå varför man inte diskuterar att hänga fiber i det redan befintliga telestolparna på vissa ställen på landsbygden där det är omöjligt att gräva. Det borde innebära betydligt lägre kostnader även om det kan vara mer sårbart. Metoden tillämpas på andra håll och även i tättbebyggda områden t.ex. i Södra Ängby som i stort sett ligger mitt i Stockholm.
Det är märkligt att man diskuterar differentierade anslutningsavgifter beroende på om det gäller landsbygden eller i staden. Vi betalar ju samma skatt oberoende på om vi har barn i skolan utnyttjar socialvården eller ej etc. Sophämtningsavgifterna är ju också samma för staden och landsbygden. Att plötsligt anslutningsavgifterna till fibernätet skulle vara kostnadsbaserade saknar helt logik och är framför allt osolidariskt och dessutom ej konkurrensneutralt.
En fiberanslutning är ju minst lika viktig som övriga delar av infrastrukturen. Vad säger Centern om detta som utger sig för att värna om landsbygdsbefolkningen och företagandet på landsbygden? Att investera i utvecklingen på landsbygden borde väl vara en självklarhet om den skall finnas kvar.
Föreslår ett studiebesök i Mönsterås kommun där är anslutningsavgiften för en villa 0 kr (noll) och en månadsavgift på 125 kronor inklusive moms, oberoende av geografiskt läge inom kommunen.
Anslutnings avgiften för företag eller flerfamiljshus är 15000 kronor plus en månadsavgift på 120 kronor. Planen är att 2015 så skall 75 procent av alla hushåll vara anslutna och 2020 95 procent.
Det är väl de som är bäst som vi skall jämföra oss med, och inga andra.
Björn Boethius
Han säger att jag "med samma logik ej skulle ha förespråkat en utveckling av bensin- och dieselmotorn, utan fortsatt att köra med häst". Jag förstår hjälpligt vad Björn Boethius menar - men kan bara konstatera att han färdas på riktigt krokiga byvägar. Och på den färden krävs varken bensin- eller dieselmotor, inte ens en häst - för denna gång är han ute och cyklar.
En duktig företagstagsledare, såväl som en duktig politiker eller kommunal tjänsteman, måste helt enkelt handskas med sina pengar på ett både ansvarsfullt och insiktsfullt sätt. Det innebär bland annat att denne måste göra investeringar, stora som små, vid rätt tillfällen. Inte vid helt fel.
Som på arenabyggen där det borde ha varit industrier, på fabriksmat när det borde ha varit närproducerat, på indragning av servicekontor när det borde ha varit utbyggd service eller på chefskurser för miljoner där det är baskunskap som ger resultat.
Och framför allt inte någon satsning alls, på inköp av teknik som redan mellan beslut och leverans hinner bli antik.
Sådana företagsledare har ingen framtid, förutom möjligtvis en skaplig fallskärm. Sådana politiker harsin framtid bakom sig.
Alf Wesik