Det är dock inte Vimmerby kommun som beslutar om dessa anslag. I Vimmerby kan vi endast se till att använda, de pengar vi kan anslå själva och de vi kan få nationellt, på ett så smart sätt som möjligt. Där kommer förmodligen skiljelinjerna att gå.
Hur man går tillväga för att bygga i "byalagsform" kan man ta del av via ITSAM eller PTS (Post och telestyrelsen som har detaljerad information om detta på sin hemsida.) Det finns även många exempel på byalag som har lyckats bygga bredband på landsbygden och som man kan inspireras av.
Varje del av landsbygden är unik och kräver speciella lösningar utifrån antalet boende, geografin och intresset bland de boende kring att samverka kring bredbandsutbyggnad. Ofta behövs en drivande kraft och samordning för att få till en byggnation. Centerpartiet medverkar aktivt på olika sätt med att skapa regelverk och riktlinjer för de medborgare i Vimmerby som vill bygga bredband enligt byalagsmodellen.
Centerpartiet vill alltså, lite tvärtemot vad Björn påstår, använda de kommersiella krafterna så långt det går och rikta de offentliga medlen till landsbygden. Hur vi ska kunna söka offentliga medel för utbyggnad av bredbandet är ju en intressant fråga som vi alla bör hjälpas åt att utveckla. ITSAM har goda kontakter och flerårig erfarenhet av detta och kommer att arbeta med den frågan.
Ingela Nilsson Nachtweij
Anna Svensson
Centerpartiet i Vimmerby
Bredband på landsbygden
Som Björn Boethius mycket riktigt påpekar är det inte landsbygden som står först i tur då bredband byggs ut av de kommersiella krafterna. Därför anser Centerpartiet att det är viktigt att de små medel som finns att fördela i form av EU-stöd och eventuella kommunala medel går till att stödja utbyggnaden på landsbygden i allmänhet men den glesaste landsbygden i synnerhet. Inte till att bygga parallella stomnät. De EU-medel som finns och kommer att finnas ger inga möjligheter till någon snabb utbyggnad.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.