Brist på arbetsmarknadsutbildning

De nyligen aviserade nedläggningarna och varslen av industriföretag i Norrköping och Motala skapar oro. Det är upp till 1000 jobb som kan försvinna, men fortfarande finns närmare 30 procent av jobben i Östergötland inom industrin och många företag har svårt att hitta rätt kompetens, bland annat på grund av att söktrycket på industritekniska utbildningar på gymnasiet är lågt.

Från läsekretsen2014-04-01 07:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns all anledning att tro att erfarna och utbildade medarbetare som drabbas i Norrköping och Motala kommer att behövas på de industrier vilka i dagsläget har svårt att rekrytera.

Dock finns det medarbetare som behöver bygga på sin kompetens för att kunna matchas med ett nytt jobb. Jobben i industrin har förändrats och många monteringsarbeten har försvunnit och kommer att försvinna i den senaste varselvågen. Idag krävs utbildning för att kunna arbeta med ny teknik, automatiserade produktionslinor och robotar.

Många av dem som nu förlorar sina arbeten är erfarna och har en mycket bra grund att bygga vidare på. Men hur ska de kunna vidareutbilda sig?

För den som vill satsa själv på sin yrkeskarriär och är berättigad till CSN finns till exempel utmärkta yrkesutbildningar inom Yrkeshögskolan. Dock är de tekniska utbildningarna i Östergötland alltför få.

För uppsagda medarbetare inom industrin finns Trygghetsstiftelsen TSL som gör att man får tillgång till hjälp och stöd i processen att hitta ett nytt jobb. Tyvärr finns det inom TSL inga medel till utbildning som det gör inom de olika trygghetsråden på tjänstemannasidan.

I Östergötland finns ett 35-tal arbetsmarknadsutbildningar. Av dessa är endast sju yrkesutbildningar inom det industritekniska området. Arbetsmarknadsutbildningar är idag till för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, självklart måste vi ta hand om dem på bästa sätt.

Men detta betyder samtidigt att den som just har blivit av med jobbet inte kan få hjälp med någon utbildning, varken yrkesutbildning eller en kortare påbyggnad som svetsträning, svetsarprövning, truckkort, eller uppdatering av något programspråk inom CNC.

Detta är en hälsning till våra politiker. Östergötland behöver mer resurser till insatser för de industrimedarbetare som sägs upp. Vi vill ha matchningsutbildningar som arbetsmarknaden behöver och detta direkt när en person blir av med jobbet för att minimera tiden som arbetslös. Det tror vi att både Östergötland, företagen, och medarbetaren själv tjänar på.

Peter Engberg
VD, Industrikompetens i Östergötland

Läs mer om