Budgeten ger ekonomin energi

Varslen ökar inom exportindustrin till följd av fallande efterfrågan i Europa. Så spiller statsskuldkrisen i ett antal länder på kontinenten över till den svenska ekonomin. Läget är dock långt ifrån lika dystert som hösten 2008 och regeringens budget för 2013 innehåller offensiva satsningar.

Från läsekretsen2012-12-13 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har bland Europas starkaste offentliga finanser och vår ekonomi har visat god motståndskraft. Statens skuldsättning är bland de lägsta i Europa och har minskat under alliansens år vid makten, trots finanskris och turbulens i vår omvärld. Detta gör att Sverige är väl rustat och har manöverutrymme i tider av ekonomisk oro.

Det krävs dock för närvarande inte extra krisåtgärder. Redan alliansens budget för 2013, som presenterades i september och som nu behandlas i riksdagen, skjuter in energi i ekonomin och innebär viktiga investeringar i infrastruktur, forskning och innovation, företagande och unga människors jobbchanser för att stärka konkurrenskraften och värna jobben.
Det handlar exempelvis om sänkt bolagsskatt så att Sverige blir mer attraktivt för utländska investeringar, ett paket på 8,1 miljarder kronor för att hjälpa unga in på arbetsmarknaden och ett paket på 2,1 miljarder för att bryta långtidsarbetslösas utanförskap.

Mot Alliansens arbetslinje står Socialdemokraternas förslag. De lägger 4,8 miljarder på en ungdomssatsning men höjer skatten på ungdomsjobb med 14,2 miljarder. Dessutom vill de fördubbla restaurangmomsen vilket slår mot dem som kommit sist in i branschen, alltså de unga. Totalt vill de dra in 30 miljarder mer i skatt än regeringen - varje år.
Sverige behöver en framåtsyftande jobbpolitik, inte en skattechock på jobb och företagande. Det gäller alltid, men särskilt när varslen duggar tätt.

Andreas Norlén (M),
Riksdagsledamot Östergötland

Läs mer om