Att människor inte äter rätt leder ju till personligt lidande och i förlängningen stora kostnader för samhället. Jag vet inte om någon, någonsin, försökt räkna ut de faktiska kostnaderna för livsstilsrelaterade sjukdomar. Att de är höga, och kan förväntas bli ännu högre om vi inte lyckas lära den yngre generationen att mat är annat än bukfylla och snabbmat, borde alla förstå.
Vem bär ansvaret för att barn och ungdomar lär sig och sina smaklökar vad god och nyttig mat är?
Givetvis föräldrarna, men även alla andra vuxna, som äter med, planerar för, eller tar politiska beslut som inverkar på kostens kvalitet.
Nu har Vimmerby kommun tagit fram ett beslutsunderlag för att centralisera matlagningen i kommunen till ett jättekök, som ska tillaga mat till alla enheter, kyla ner och distribuera ut den tre gånger i veckan.
Denna investering i nya lokaler, och kanske även teknik, kommer att kosta 10 miljoner i investering. "Besparingen" skulle väl närmast ligga på personalsidan. Alltså ytterligare människor som blir överflödiga i samhället, men som förmodligen ändå kommer att behöva försörjas av skattemedel. Så den besparingen blir som kejsarens nya kläder - en ren bluff genom att de flyttar kostnaderna från en kolumn till en annan. Samtidigt kommer personer att få betalt för att göra ingenting, mot att tidigare ha fyllt en viktig funktion.
För mig är ändå det stora problemet att beslutet kommer att innebära att matlagningen kommer att komma längre ifrån de som ska äta produkten. Kvaliteten och näringsinnehållet sjunker ju längre tiden går efter tillagningen. Så gott om all mat är godast och nyttigast när den är nylagad. Såväl smak, konsistens och näringsinnehåll försämras både av varmhållning och nedkylning med åtföljande uppvärmning.
Vissa mindre enheter i kommunen har redan väl fungerande pedagogiska matlag, där personal tillsammans med barnen lagar mat, som sedan äts gemensamt. Vad kan vara bättre för barnens fostran till goda kostvanor?
Vad detta är värt i ekonomiska termer om det istället för att avvecklas vidareutvecklas i kommunen borde vara möjligt att räkna ut.
Vad innebär det egentligen att vara "Barnens stad"? Kan precis vad som helst läggas in i de politiska besluten som berör barnen och man ändå ska kunna hävda att det är "Barnens stad"? Vad gör Vimmerby mer kvalificerat till att ha det som valspråk än någon annan stad?
Om ni politiker verkligen vill ta ansvar för de orden borde ni tänka igenom vad de betyder för er och vilka politiska beslut som behöver tas för att det ska bli annat än sagor!
Anna Paulsson, Östantorp
Bukfylla eller goda vanor?
Efter att tv, radio och tidningar under senare tid debatterat och informerat om barns och ungdomars dåliga kostvanor och viktproblem, förväntar jag mig att detta skulle påverka de politiska besluten.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.